Om første hpv-dose ble satt senest i desember, kan andre og tredje også være gratis

Bildet viser en ung kvinne som får hpv-vaksine.
FØRST UTE I OPPHENTINGSPROGRAMMET: Sykepleierstudent Helene Burger får hpv-vaksine i oktober 2016.

Men da må de settes innen 1. juli 2019.

Kvinner født før 1991 har i to år fått et tidsbegrenset tilbud om gratis hpv-vaksine. Toårsperioden er nå over, men siden vaksinen settes i tre doser, får de som fikk første dose i 2018, mulighet til å få også dose to og tre gratis.

De som ikke har påbegynt vaksinasjon mot hpv, kan også få vaksine, men de må betale selv.

Over 100 000 har takket ja

Hpv-vaksinen er fra 2009 blitt gitt til alle jenter i sjuende klasse, når de er rundt elleve år. Vaksinen beskytter blant annet mot kreft i livmorhalsen.

Men jenter som var akkurat for gamle til å få vaksinen den gangen, kan også få god beskyttelse av den. Derfor har myndighetene gitt disse mulighet til å få vaksinen gratis i en periode på to år.

Kvinner født etter 1991, altså de som var 18 år og yngre da hpv-vaksinen ble innført, har fått tilbudet. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at langt over 100 000 kvinner født etter 1991 har takket ja til tilbudet.

Andre og tredje dose innen 1. juli

Tilbudet er altså ikke helt over, dersom den første dosen ble satt senest i desember 2018. For å få andre og tredje dose gratis, må de være satt innen 1. juli. De som ikke rekker fristen, må selv betale for dosene de mangler.

Det er, ifølge Folkehelseinstituttet, ingen maksgrense for hvor lang tid det kan gå mellom de tre dosene med hpv. Så lenge minimumsintervallene er overholdt, teller hver dose som én dose, selv om det er et år siden forrige.

Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hvor vaksinen kan tas: Her får du hpv-vaksine.

Kreften som kan forhindres

Biildet viser en partikkel av hpv fremstilt som datagrafikk.
Partikkel av hpv fremstilt som datagrafikk.

Et virus har skylden for kreft i livmorhalsen.

I 2008 fikk Harald zur Hausen Nobelprisen i medisin sammen med Francoise Barré-Sinoussi og Luc Montagnier. De ble priset for å ha oppdaget to virus som gir alvorlig sykdom hos mennesker. Barré-Sinoussi og Montagnier fikk den for å ha oppdaget hiv. Zur Hausen for å ha oppdaget hpv. 

Erkjennelse

Hpv regnes i dag for å være skyld i 5 prosent av all kreft. Særlig i livmorhals, men også i vulva, vagina, penis, anus, munn, nese og svelg. 
Men erkjennelsen at det var en sammenheng mellom dette viruset og kreft var ikke opplagt. Kjønnsvorter satte zur Hausen på sporet.

...

Les også: