fbpx Her er gjennomsnittslønnen for 335 yrker Hopp til hovedinnhold

Her er gjennomsnittslønnen for 335 yrker

Bilde av en bunke med 200-lapper

Ikke alle ingeniører tjener mer enn sykepleiere i snitt.

SSB kommer hvert år ut med statistikk over nordmenns lønnsutvikling. Den gir blant annet oversikt over gjennomsnittslønnen i over 300 forskjellige yrker. Statistikken viser at nordmenns månedslønn har steget med 2,9 prosent fra i 2017 til 2018 (se lønnstabell nederst i saken).

Fakta
Hva er månedslønn

Månedslønn er hovedbegrepet i Statistisk sentralbyrås lønnsstatistikk. Månedslønn omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonuser. Overtidsgodtgjørelser er ikke medregnet i månedslønn.

Kilde: SSB

Sykepleierne midt på treet

Vanlige sykepleiere tjener i snitt 44 780 kroner i måneden. Spesialsykepleierne tjener 48 550 kroner i måneden, som er litt over lønnsgjennomsnittet. Jordmødre tjener best av sykepleierne, med et lønnssnitt på 52 630 kroner i måneden.

Når man ser på månedslønnen for alle sektorer samlet, er gjennomsnittslønna 45 610 kroner. Det betyr at sykepleierne tjener 830 kroner mindre i måneden enn gjennomsnittet.

Helsefagarbeidere tjener i snitt 38 810 kroner, mens legene ligger i andre enden av skalaen: Allmennlegene tjener i snitt 68 090 kroner og legespesialistene 83 090 kroner.

Ingeniører tjener over

Norsk Sykepleierforbund (NSF) liker å sammenlikne sykepleieres lønn med ingeniørlønn, ofte for å illustrere kjønnsforskjellene i arbeidslivet. Begge utdanningene er på høyskolenivå, men ingeniøryrket er mannsdominert – sykepleie er kvinnedominert. Så hva tjener en ingeniør?

Lønnsstatistikken fra SSB viser at det er store lønnsforskjeller ingeniørene imellom. De dårligst betalte, bioingeniørene, som i likhet med sykepleierne tilhører et kvinnedominert yrke, tjener 42 050 kroner i måneden. Bioingeniørene har med andre ord en lavere snittlønn enn sykepleierne. De best betalte, oljeingeniørene, tjener i snitt over 80 000 kroner i måneden.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse