fbpx Skuffet over at Høie ikke nevnte sykepleiermangelen Hopp til hovedinnhold

Skuffet over at Høie ikke nevnte sykepleiermangelen

NSF-leder Eli Gunhild By

Bent Høies sykehustale innfridde ikke NSF-leder Eli Gunhild Bys forventninger.

– Det var en god tale, men jeg er skuffet over at han ikke nevnte sykepleiermangelen med ett ord, sier Eli Gunhild By.

NSFs forbundsleder Eli Gunhild By hadde nemlig to store forventninger i forkant av Bent Høies sykehustale:

– Han bør nevne utfordringene med den store mangelen på spesialsykepleiere. Her må noe gjøres for å sikre nødvendig kompetanse i årene som kommer. I tillegg håper jeg han tar opp deltidsproblematikken. Det må lyses ut flere hele stillinger. Det er selve nøkkelen for å få gjort noe med sykepleiemangelen, sa hun før Høie gikk på talerstolen.

Intet nytt under solen

Bent Høie talte for et fullsatt auditorium på Rikshospitalet.

Han kom ikke med noen store overraskelser og sa til publikum at det ikke skyldtes dårlig oppfinnsomhet, men at målene han har satt krever langsiktig arbeid.

Helseministeren la frem tre hovedmål: Han vil ha en fortsatt reduksjon i unødvendig ventetid og viske ut variasjoner i kapasitetsutnyttelsen i sykehusene. Psykisk helse og rus skal fortsatt prioriteres og han vil styrke kvaliteten på helsetjenestene for å sikre pasientsikkerheten.

Les også:Høie ber sykehusene droppe kirurgiske inngrep som ikke har effekt

Ny kunnskap må innføres raskere

Bent Høie vil at ny kunnskap og forskning skal implementeres raskere ute i klinikken. Han viste til forskning om at det tar 17 år før forskning omsettes til praksis. Hvis helseministeren får det som han vil, skal denne tiden kraftig ned. For å få det til, må det innføres gode systemer og teknologiske løsninger som gjør ny kunnskap lett tilgjengelig.

Endringer i finansieringsordningen

Helseministeren la i hele talen stor vekt på at nye løsninger og ny teknologi må tas i bruk. I den forbindelse annonserte han at det blir endringer i finansieringsordningene for at digitale verktøy skal tas i bruk større grad.

– Om pasienter skal møte opp fysisk, eller om de skal få tjenestene hjemme i stuen, skal ikke avgjøres av finansielle ordninger. Vi må ha et finansieringssystem som fremmer innovasjon og bruk av teknologi, sa Høie.

Innfører ventetider i psykiatrien

Helseministeren lanserte tydelige krav til ventetider i psykiatrien (se faktaboks nederst i saken).

– Jeg er ikke fornøyd med prioriteringen av psykisk helsevern. Dette er et virkemiddel for å få sykehusene til å prioritere mer ressurser på dette feltet, sa helseministeren.

Høie er særlig opptatt av å få ned ventetidene for barn og unge.

– Dersom vi klarer å hjelpe barn og unge tidlig, vil det ha stor betydning for dem for resten av livet, sa Høie.

Skuffet

Eli Gunhild By sier til Sykepleien at hun synes Bent Høies sykehustale var god.

– Han gjentok mye bra og hadde gode poenger, men jeg er skuffet over at han ikke nevnte sykepleiermangelen med ett ord. Han vil at sykehusene skal gjøre mer, men uten nok sykepleiere blir det vanskelig. Det er selve nøkkelen, sier hun.

At han heller ikke nevnte deltid som et problem han ønsket å få bukt med, skuffet også forbundslederen.

– Var det noe Bent Høie sa som du bet deg ekstra merke i?

– Ja. Jeg synes det var positivt at han trakk frem alt det nye som er innført etter at Beslutningsforum ble opprettet i 2014. Siden den gang har sykehusene innført 93 nye metoder. At han nå ønsker å se på metoder som bør avvikles, er positivt, sier By.

Her kan du lese Bent Høies tale i sin helhet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse