fbpx – Sparing rammer hiv-smittede Hopp til hovedinnhold

– Sparing rammer hiv-smittede

Bildet viser to hender som holder hiv-medisiner.
HIV-MEDISINER: I dag tar mange norske hiv-pasienter én pille om dagen. Med nye anbefalinger må de ta to. Men det er risikoen for bivirkninger og interaksjoner som bekymrer infeksjonsmedisinere. Foto: Lena Knutli

– Vi frykter at våre hiv-pasienter har blitt et forhandlingskort mellom myndighetene og legemiddelindustrien, sier Olav Lutro, leder i Norsk forening for infeksjonsmedisin.

Etter en anbudskonkurranse på hiv-legemidler må mange pasienter bytte medisiner. Norsk forening for infeksjonsmedisin frykter det vil medføre dårligere livskvalitet og hyppige medikamentbytter fordi myndighetene vil spare penger.

Frykter bivirkninger og interaksjoner

Leder Olav Lutro peker på at medisinene det skal byttes til, har potensielt flere bivirkninger og større risiko for å interagere med andre legemidler.

– Hiv-pasienter skal ha livslang behandling. Da er det ikke gunstig at man skifter medisiner uten en god faglig begrunnelse. Jeg kan derfor ikke be mine medlemmer om å følge disse anbefalingene blindt, sier han i en pressemelding.

Vil spare 65 millioner

Tidligere har norske infeksjonsleger kunnet skrive ut den aller nyeste og beste medisinen mot hiv ut fra rent faglige vurderinger. Men etter at helseforetakene overtok ansvaret for regningen, skal det etter reglene gjennomføres anbudskonkurranse. På bakgrunn av denne anbefales medisinbytte. Ifølge Sykehusinnkjøp vil dette spare sykehusene for 65 millioner kroner.

En spesialistgruppe for hiv står bak anbefalingene. Sykepleier Ingrid Slørdal, som sitter i spesialistgruppen, grublet seg frem til at hun ikke kunne støtte dem. Men hennes betenkninger er ikke tatt med i anbefalingene. Også hun er bekymret for flere bivirkninger og interaksjoner.

Bildet viser Olav Lutro.
MÅ SI FRA: Olav Lutro sier infeksjonslegene synes det er uheldig at deres hiv-pasienter kan få dårligere livskvalitet fordi sykehusene skal spare penger. Foto: Privat

– Vil kreve flere kontroller

Olav Lutro, som er overlege i infeksjonsmedisin ved Stavanger universitetssjukehus, presiserer overfor Sykepleien at medisinene som nå er anbefalt, er like effektive mot viruset.

– Ingen får dårligere behandling med de nye anbefalingene. Men de får en potensielt større risiko for bivirkninger, og for at hiv-medisinene reagerer med andre legemidler. Mange hiv-pasienter begynner å bli eldre og trenger etter hvert medisiner for andre tilstander enn hiv. Det vil bli litt mer komplisert å sette sammen behandlingen, som igjen vil bety flere legebesøk og kontroller. Jeg er usikker på hvor mye penger det egentlig er å spare på dette, sier han.

– Med stadig nye anbudsrunder kan det bli aktuelt å bytte medisiner igjen. Det skaper uforutsigbarhet. Og da lurer jeg igjen på om helhetsbildet her er skikkelig vurdert.

En støtte til pasienter og klinikere

Han sier det er litt ulike meninger om de nye anbefalingene innad i Norsk forening for infeksjonsmedisin.

– Noen er veldig mot, noen er litt skeptiske, mens andre tenker at dette skal gå greit. Vi velger likevel å gå ut med vår bekymring. Dette er både en støtte til pasientene, men også en støtte til infeksjonsmedisinere som skal forholde seg til de nye anbefalingene i praksis.

Bente Hayes, innkjøpsdirektør for legemidler i Sykehusinnkjøp, ønsker ikke å kommentere utspillet fra Norsk forening for infeksjonsmedisin nå.

Les også: