fbpx Nå er faren for heteslag stor Hopp til hovedinnhold

Nå er faren for heteslag stor

Bildet viser en ung gutt som hopper ut i et vann

Når temperaturen øker til over 33 grader, øker faren for heteslag betraktelig. Særlig er eldre, barn og kronisk syke i faresonen.

Både Norge og Sverige har hatt svært høye temperaturer i sommer.

Den offentlige svenske tjenesten 1177 Vårdguiden melder om en kjempeøkning i søk på temaene heteslag, dehydrering og andre varmerelaterte helseplager.

De drøyt tre første ukene i juli har tekstene om heteslag hatt en økning på hele 377 prosent. For dehydrering har tallet økt med 260 prosent, skriver nyhetsbyrået TT.

LES:  Tett luft og en rom­temperatur på 30 grader er ikke akkurat helse­fremmende

– Det er en indikasjon på at denne typen problemer er betydelig mer omfattende i år, noe som ikke er så veldig rart, ettersom det er betydelig varmere, sier Staffan Gullsby, lege ved 1177 Vårdguiden.

For vepsestikk har antallet sidevisninger gått ned med 68 prosent.

– Veps liker ikke varmen som råder nå. Det er en dårlig sommer om man er veps, sier legen.

Ingen økning for legevakta

Det tilsvarende nettstedet her i landet, helsenorge.no, kan så langt ikke rapportere om den samme økningen i visningen av artikler knyttet til heten.

Så langt har ikke varmerelaterte problemer skapt de store utfordringene for legevakta i Oslo.

– Vi har ikke merket en stor pågang av pasienter som har kommet inn på grunn av varme, sier fungerende avdelingsdirektør Hege Ruud Karlsen ved allmennlegevakta i Oslo til NTB.

Det gjelder også eldre.

– Jeg tror at hjemmesykepleierne har vært veldig flinke til å passe på dem som trenger å ta til seg væske, sier Karlsen.

Faren for heteslag er størst på varme sommerdager med høy luftfuktighet. Under langkjøring på soldager blir det fort varmt i bilen, ifølge helsenorge.no.

Barn, eldre og kronisk syke er mer utsatte for å få heteslag, skriver lommelegen.no.

Lyse, løse klær

Opphold i omgivelser med temperaturer som er høyere enn kroppen er vant til, kan føre til heteslag, ifølge Norsk Helseinformatikk. Ved temperaturer over 33 grader øker faren betraktelig.

Nettsiden anbefaler lyse, lette og løstsittende klær i varmen samt gjerne en hatt, paraply eller parasoll.

Rådet er også å drikke vann før man går ut i varmen, og fortsette å drikke jevnt utover dagen. Vann er best, og man bør styre unna særlig mye vanndrivende drikker som te, kaffe, cola eller alkohol.

Personer med kronisk sykdom bør spørre legen om hvordan de skal takle heten. Noen kan ha sykdommer eller ta medisiner som gjør at de bør være forsiktig med å drikke mye.

Ingen meldinger om dødsfall

Fra tid til annen rapporteres det om dødsfall knyttet til hetebølger i andre land.

Senest denne uken ble det kjent at ni mennesker hadde omkommet i Japan, der temperaturen var oppe i over 41 grader. I begynnelsen av juli ble Canada rammet av en hetebølge som kostet minst 70 mennesker livet, hovedsakelig eldre og syke.

NTB har vært i kontakt med flere offentlige instanser her i landet. Ingen av dem melder om dødsfall knyttet til de høye temperaturene, men de kan heller ikke utelukke det.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse