fbpx Tett luft og en romtemperatur på 30 grader er ikke akkurat helsefremmende Hopp til hovedinnhold

Tett luft og en rom­temperatur på 30 grader er ikke akkurat helse­fremmende

Bildet viser en pasient som blir stelt på ryggen.

Her sitter vi da, sommeren 2018. Vi kan operere et foster i mors liv, men vi kan ikke tilby pasientene våre et akseptabelt inneklima og frisk luft, skriver Tanja Vatnås.

Like sikkert som at sommermåneden kommer, ja så kommer historiene om både pasienter og sykepleiere som lider i varmen.

Fakta
SYKEPLEIENS LOKALKORRESPONDENTER

I sommer har vi vært så heldige å få knyttet til oss noen engasjerte og dyktige skribenter, som vil ta tempen på et Helse-Norge i feriemodus. Deres innlegg vil være merket med «Sommerkorrespondent» på våre nettsider.

Vi hører om pasientrom og medisinrom med over 30 varmegrader og dårlig luft. Vi hører historier om pasienter som blir påført ekstra lidelser fordi de ligger lenket til klamme senger med plasttrukne madrasser. Vi hører historier om sykepleiere som ikke klarer å tenke klart fordi de kjemper mot varmen samtidig som de prøver å beregne rett dose morfin. 

Ok, så har sommertemperaturene så langt i år vært ekstreme, men disse historiene hører vi jo også en vanlig norsk sommer. Noen ganger lurer jeg på om vi helt har glemt den grunnleggende sykepleien i vår streben etter å være innovative og fremtidsrettede?

Har vi glemt den grunnleggende sykepleien i vår streben etter å være innovative og fremtidsrettede?

Ikke alltid bare grunnsykdommen

Florence Nightingale var en klok kvinne, og hun var både innovativ og fremtidsrettet. Allerede midt på 1800-tallet konkluderte hun med at en pasients plager ikke alltid bare skyldtes grunnsykdommen, men også kunne være påført av manglende sykepleie. 

Vi er alle enige om at det å ligge høyfebril på et rom med tett luft og en romtemperatur på opp mot 30 grader ikke akkurat er helsefremmende. Det oppleves neppe som lindrende for pasienten. Ei heller er det god sykepleie å gi pasienten både sovetabletter og beroligende når grunnen til at vedkommende ikke klarer å sove, er at det er så ekstremt varmt og så dårlig luft at det føles vanskelig å puste.

Elementær sykepleie

Florence mente blant annet at rikelig med frisk luft fra vinduer som kunne åpnes, og en god søvn var en helt elementær del av god sykepleie. Jeg har fortsatt ikke møtt et eneste menneske som er uenig med Florence i dette, men det er helt åpenbart vanskelig å få til i det virkelige liv. Ja, rett og slett for vanskelig for teknologien anno 2018.

Rikelig med frisk luft fra vinduer som kunne åpnes, og en god søvn er en helt elementær del av god sykepleie.

Så her sitter vi da, sommeren 2018. Vi kan operere et foster i mors liv, men vi kan ikke tilby pasientene våre et akseptabelt inneklima og frisk luft. Vi kan gi mennesker et nytt hjerte, men vi kan ikke tilby dem en natt med uavbrutt søvn fordi telemetrielektrodene til stadighet løsner fra de varme, svette kroppene. Er vi virkelig kommet så langt som vi liker å tro?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse