fbpx Gatesykepleien har kommet til Bergen Hopp til hovedinnhold

Gatesykepleien har kommet til Bergen

Høyskolelektor Ruth Donovan og daglig leder Berent Morken i Bakkegaten bo- og behandlingssenter, Frelsesarmeens rusomsorg
TRILLENDE SYKEPLEIE: Takket være en arvegave til Frelsesarmeen har gatesykepleien blitt en realitet i Bergen. Høyskolelektor Ruth Donovan og Berent Morken, daglig leder i Bakkegatens bo- og behandlingssenter, beundrer den nye bilen. Foto: Marit Fonn

Nå blir det gatesykepleie i Bergen også. Fire sykepleiere er ansatt for å gi helsehjelp til byens rusavhengige der de er.

26. juni var aller første dag på gaten. Tre sykepleiere var på plass, i hver sine 20-prosentstillinger.

De tre er Geir Bjarte Linde, Hanne Nesbø Tørseth og Iselin Marie Morken. Også Kaja Halvorsen Behrens er ansatt.

Poenget er å bringe helsetjenesten nærmere brukerne – når de trenger det.

– Vi ble omfavnet av folk på gaten. Også samarbeidspartnere var ute på asfalten, forteller sykepleier Ruth Donovan, som er initiativtaker.

Hun er lektor på sykepleierutdanningen på Høgskulen på Vestlandet. Hun jobber ikke selv på bilen, men har hatt og har flere prosjekter der studentene involverer seg i rusfeltet.

Frelsesarmeen betaler

Både overdoseteamet og utekontakten var der da gatesykepleierne var rundt i sentrum av Bergen, forteller Donovan.

– Dette er viktige samarbeidspartnere i det gatenære arbeidet.

Det er Frelsesarmeens rusomsorg som drifter og finansierer gatesykepleien – foreløpig for tre år.

– Jeg håper å få flere studenter engasjert i praksis på bil. Tenk så gøy å ha praksisplass i gatesykepleien, sier hun.

Frelsesarmeens rusomsorg
 • Gir tilbud til rusmiddelavhengige, bostedsløse og domfelte over 18 år som har behov for behandling, rehabilitering, omsorgs- og skadereduserede tjenster.
 • Virksomheten har 321 årsverk.
 • Er del av og et alternativ til det offentlige hjelpeapparat.

Kilde: Frelsesarmeen i Norge

Har med litt forskjellig på bilen

Trygghetspakken, som også er et resultat av et studentprosjekt, lever også videre.

Les om trygghetspakkene med både rene sprøyter og gode ord

De skal deles ut og være med i bilen. Varme klær skal også deles ut.

– Og Sykepleierforbundet har donert 200 bøffer. Når høsten kommer og det bli kjølig, er de fine å gi bort. Bind og annet forskjellig er også greit å ha på bilen, sier Ruth Donovan.

(Saken fortsetter under bildet.)

Høyskolelektor Ruth Donovan og daglig leder Berent Morken i Bakkegaten bo- og behandlingssenter, Frelsesarmeens rusomsorg
PÅ TO HJUL OGSÅ: To segwayer, der blant annet sårutstyr kan fraktes i kofferten, kan sykepleierne bruke i Bergens mange gater og smug. Foto: Marit Fonn

Tre–fire dager i uken

Bilen – og de to segwayene – skal holde til på Bakkegatens bo- og omsorgssenter i Sandviken i Bergen. Senteret er et tilbud i Frelsesarmeens rusomsorg.

– Det har vært fantastisk respons i mediene og på Facebook, sier Berent Morken, for det meste kalt Benny.

Han er daglig leder på senteret.

– Hvor ofte skal sykepleierne kjøre rundt?

– Vi prøver først tre–fire dager i uken. Uvisst når på døgnet, det kommer an på turnusen til sykepleierne. De er jo i 20-prosentstillinger, og jobber andre steder også, forteller Morken.

Vil satse

De fire sykepleierne har ulik kompetanse, men alle har jobberfaring fra rusfeltet, forteller han.

– Dette vil vi satse på.

– Blir det flere sykepleiere?

– Det blir spennende å se. Foreløpig er jo dette et prosjekt som varer i tre år, så vurderer vi hva vi gjør etter det. Vi har tett dialog med Bergen kommune, som er tydelig på at det er behov for gatesykepleien.

– Hva med segwayene?

– Vi får se. Nå starter vi rolig, til høsten ser vi hvordan det virkelig blir. Sykepleierne kan kanskje være på segway av og til, og av og til ha dem med seg på bilen, sier Morken.

Skal jobbe skadereduserende og helsefremmende

Berent Morken viser til at gatesykepleierne skal jobbe ut fra tre faglige søyler: Forebyggende, skadereduserende og helsefremmende.

Slik begrunner Frelsesarmeen behovet for gatesykepleie:

«Mange rusavhengige har store og alvorlige utfordringer med sin somatiske og sin psykiske helse, som kompliseres av deres pågående bruk av rusmidler. Derfor er det viktig å dekke hullene i behovet for tjenester.»

(Saken fortsetter under bildet.)

Høyskolelektor Ruth Donovan og daglig leder Berent Morken i Bakkegaten bo- og behandlingssenter, Frelsesarmeens rusomsorg
TESTER: Berent Morken og Ruth Donovan har testet segwayene i Bakkegatens bo- og behandlingssenter. Foto: Marit Fonn

– Bilen var et blikkfang

Sykepleien var på plass i Bakkegaten dagen etter at bilen ankom byen, kjørt av Berent Morken.

Allerede på veien over Hardangervidda 13. juni møtte Morken begeistring, forteller han. Blant annet fra Fretex-arbeidere på Gol, som gjenkjente logoen. Og det ble tommelen opp fra en motorsyklist.

– Bilen var et blikkfang, forteller Morken, som har jobbet i Bakkegaten siden han var 15 år.

Bilen er skinnende hvit og blank i lakken, og Morken klarer ikke la være å pusse og stelle med den. Ingenting er tilfeldig. Logoen «Gatesykepleien» har Frelsesarmeens font på bokstavene.

Arvepengene gjorde susen

– Frelsesarmeen i Bergen driver også med gatefotball, og starter nå med gatesykepleie. Og vi skal starte opp gatehospital, sier han fornøyd.

Det var altså en arv til Frelsesarmeen som gjorde susen. Den kom i april–mai. Bergenseren Knut Haugsvær, som er seksjonsleder for rusomsorgen i Frelsesarmeen, var kjapp med å foreslå at arvepengene skulle gå til gatesykepleie-saken.

Ideen er ute av skuffen

– Det har skjedd utrolig mye på kort tid, sier Ruth Donovan.

Hun tester segwayene under veiledning av Morken. Det tar ikke lang tid før hun får dreis på balanse, bremser og krappe svinger.

– Det er så bra at ideen ikke bare blir liggende i en skuff. Og gøy å vite at studenter har bidratt til forarbeidet til gatesykepleien.

Hun forteller at «Sykepleie på hjul» i Oslo skal komme på besøk for å se hvordan de driver.

– Og vi skal besøke dem, sier hun.

Fakta om gatesykepleien i Bergen:

 • Gatesykepleien er et gratis lavterskeltilbud for rusavhengige og psykisk syke over 18 år.
 • Basen er i Bakkegaten bo- og omsorgssenter.
 • Bakgrunn: Overdosetallene i Bergen er høye. Selv om kommunen har flere lavterskeltilbud, er det mange som ikke oppsøker disse tjenestene.
 • Gatesykepleien skal, blant mye annet, tilby opplæring i å bruke Nalokson nesespray og hjerte- og lungeredning. ( LES om nesesprayen som kan redde liv.)
 • 4 sykepleiere fordelt på ett årsverk skal jobbe på bilen.
 • Treårig prosjekt.
 • Finansiert av Frelsesarmeens gavemidler.
 • Et samarbeid mellom Frelsesarmeen og sykepleierutdanningen på Høgskulen på Vestlandet, som har hatt prosjekter om hvordan komme i kontakt med brukerne der de er.
 • Viser til at «Sykepleie på hjul» har hatt stor suksess i Oslo.
 • Har mange potensielle samarbeidspartnere, som overdoseteamet, Bergen kommune og Haukeland sykehus.
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.