fbpx Sier ja til ny blodsukkermåler til barn med diabetes Hopp til hovedinnhold

Sier ja til ny blodsukkermåler til barn med diabetes

Sykehusene sier ja til å innføre en blodsukkermåler som gjør at barn med diabetes slipper daglige fingerstikk.

Det ble klart da Beslutningsforum møttes på Gardermoen mandag, ifølge Dagens Medisin.

– Vi har diskutert denne saken over lengre tid, og det er ingen tvil om vi har ønsket å innføre metoden. Det har vært en diskusjon rundt finansiering og informasjonssikkerhet, men nå mener vi at vi har funnet en god løsning og sier derfor ja til å innføre dette for barn opp til 18 år, sier Stig A. Slørdahl, administrerende direktør i Helse Midt og leder av Beslutningsforum til Dagens Medisin.

Kontinuerlig måling

Måleren heter Freestyle Libre og er en glukosemåler med scanne-funksjon. Målingen fungerer ved at en scanner strykes over en sensor plassert på kroppen, og resultatet vises på en liten skjerm på scanneren. Scanneren gir også beskjed om blodsukkernivået er på vei opp eller ned, og om det faller eller stiger raskt. Det er også mulig å se trender, og visualisere disse.

Selv om måleren kan tas i bruk, mener RHF-ene ifølge Dagens Medisin at informasjonssikkerheten som produsenten bruker for lagring av data, ikke er god nok. Derfor anbefaler Beslutningsforum inntil videre at dataene leses av manuelt.

Før den tas i bruk skal det utarbeides informasjonsmateriell om dette til helsepersonell og brukere.

Rundt 20 000 kroner i året

Kostnaden ved bruk i ett år er estimert til rundt 20 000 kroner, ifølge et skriftlig svar helseminister Bent Høie (H) ga til Arbeiderpartiets stortingsrepresentant og helsepolitiker Ingvild Kjerkhol for ett år siden. Kjerkhol stilte et nytt spørsmål om saken 4. mai i år.

Høie opplyser videre at kostnadene til dagens fingerstikkmåling for barn mellom 4 og 18 år var på rundt 35 millioner kroner i 2016:

«Det var om lag 3200 brukere mellom 4 og 18 år som fikk utlevert blodsukkertester på blå resept i 2016 til en refusjonsutgift på cirka 35 mill. kroner. Dersom FreeStyle Libre erstatter bruk av dagens blodsukkertester for barn mellom 4 og 18 år vil den totale estimerte kostnaden for FreeStyle Libre for brukere under 18 år dermed være om lag 64 millioner kroner per år.

Ved en eventuell innføring av FreeStyle Libre, uavhengig finansieringskilde, vil det sannsynligvis fortsatt bli noe uttak av blodsukkertester på blå resept for disse brukerne i tillegg, da vevsglukose-måling ikke kan erstatte blodsukkertester fullt ut,» heter det i helseministerens svar. 

I Dagens Medisins blogg kaller Diabetesforbundets leder vedtaket for « en beslutning med bismak ».

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse