fbpx Må jobbe fem år lenger enn kollegene før han pensjoneres Hopp til hovedinnhold
Sykepleier i ambulanse:

Må jobbe fem år lenger enn kollegene før han pensjoneres

Bildet viser Magnar Skorven

– Jeg har verdens beste jobb som sykepleier i ambulanse. Men hvorfor får jeg lønn som ambulansearbeider og pensjonsalder som sykepleier, spør Magnar Skorven i Helse Førde.

Sykepleier og ambulansearbeider Magnar Skorven fra Helse Førde skriver i Sykepleien om to ting han mener beviser at Helse-Norge ikke setter pris på at sykepleiere jobber i ambulanse:

1. Han får ikke lønn som sykepleier, men ambulansearbeider. Etter årets forhandlinger med Spekter, tipper han det utgjør en forskjell på rundt 86 000 kroner i året i grunnlønna, med ti års ansiennitet.

2. Han får ikke pensjonere seg når han er 60 år, slik som ambulansepersonell får. Da regnes han plutselig som sykepleier igjen og må pensjonere seg ved 65 års alder.

– Særlig det siste er ukjent. Jeg oppdaget det først tilfeldigvis for et par måneder siden. En kollega som også er sykepleier, informerte meg, sier Skorven som er 54 år.

Tidligere elektriker

Magnar Skorven var først elektriker og begynte deltid i ambulansetjenesten i 1997. Han likte det så godt at han tok sykepleierutdanning og ble ferdig i 2005. Han jobbet blant annet på Haukeland sykehus i Bergen og i hjemmesykepleien på Sunnmøre. I 2006 tok han i tillegg fagbrev som ambulansepersonell.

– Visste du at du kom til å gå ned i lønn?

– Ja, jeg var klar over det. Jeg synes det er feil. Vi bruker jo sykepleiekompetansen vår. Dessuten får de som jobber for AMK og ambulansen sykepleierlønn. Noen av dem har mindre praktisk og klinisk erfaring hvis de har sittet mye på AMK. Mange av dem har heller ikke ambulansekvalifikasjon eller nødvendig førerkort for å kjøre ambulansen.

– Likevel vil du jobbe som ambulansearbeider?

– Jeg har verdens beste jobb som sykepleier i ambulanse. Den ene dagen kan det være en fødsel og den neste kan det være å kjøre hjem en person som ønsker å dø hjemme. Du får hjelpe folk når de er på sitt mest sårbare.

Lokalt har NSF engasjert seg

– Har du fått gehør hos Norsk Sykepleierforbund (NSF) for dette?

– Ja, lokalt har NSF engasjert seg, men jeg vet ikke hva som gjøres sentralt, sier Skorven.

I 2014 skrev Sykepleien om diskusjonen som da pågikk rundt avlønning av sykepleiere som jobbet i ambulanse.

Det praktiseres tydeligvis litt ulikt rundt om i landet. Den gangen var leder i NSF, Eli Gunhild By, ikke i tvil om at de måtte lønnes som sykepleiere.

Advokat Marit Gjerdalen i NSF jobber spesielt med pensjon.

– Har du autorisasjon som sykepleier, følger det av loven at du skal innmeldes i sykepleierordningen, som også har særaldersgrense på 65 år. Det er bakgrunnen for at sykepleiere som jobber på ambulanse har samme aldersgrense som andre sykepleiere, sier hun.

Nekter planlagte pasienter med medisinpumpe

– Jeg må frasi meg autorisasjonen som sykepleier hvis jeg skal kunne gå av som 60-åring, sier Magnar Skorven.

– Kommer du til å gjøre det?

– Nei, jeg er stolt av å være sykepleier.

I mellomtiden kjører han sin lille kamp på arbeidsplassen:

– Arbeidsgiver påstår at vi utfører likt arbeid som ambulansearbeiderne. Så når det kommer en pasient som trenger medisinpumpe og slike ting, nekter jeg å gjøre det hvis det er en planlagt tur. Er det akutt, må jeg selvfølgelig trå til med sykepleiekunnskapen, sier Skorven.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse