fbpx 337 pasienter venter på ny nyre Hopp til hovedinnhold

337 pasienter venter på ny nyre

Bildet viser Nikolai Raabye Haugen som sitter i dialysestolen

Dialysen som utføres hjemme, er nå like bra som på sykehus. Målet er at 30 prosent av pasientene som venter på ny nyre, skal få hjemmedialyse.

Tall fra første kvartal i år viser at det er 337 pasienter i Norge som venter på ny nyre. – Jeg håper de etter hvert klarer å finne en ny nyre til Nikolai så han slipper et helt liv i dialyse, sier Ragnar Skjøld (bildet under), styreleder i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT).

Ragnar Skjøld

Skjøld kjenner Nikolai Raabye Haugen og synes han er en tøff type som har klart å mestre sin livssituasjon så godt.

– Det er ganske uvanlig med to mislykkede transplantasjoner. Jeg håper de klarer å finne en nyre til ham så han slipper et liv i dialyse, sier Skjøld.

LES:  Nikolai er først i Nordland med hjemmedialyse

Men han fremholder at ingen pasienter skal tvinges til hjemmedialyse, som kan være både peritoneal- eller hemodialyse.

– Nikolai er et flott eksempel på et ungt menneske som har fått et bedre liv med hjemmehemodialyse, sier Skjøld.

De fleste eldre mennesker foretrekker nok å få utført dialyse på sykehus, det er mer behagelig og de opplever det som trygt, ifølge Skjøld.

Fire timer hver vei

I mars 2016 hadde Nasjonalt råd for prioriteringer i helsetjenesten hjemmedialyse oppe som en egen sak. Der var også Skjøld sammen med Egil Hagen, som på det tidspunktet var leder for nyrelegenes forening.

De frontet der at de ønsket å få opp andelen hjemmedialysepasienter i Norge.

– Jeg brukte da som eksempel en pasient fra Dombås som måtte bruke fire timer hver vei for å få utført dialyse ved sykehuset på Lillehammer, sier Skjøld.

Mange opplever det som veldig slitsomt med all reisetiden.
Ragnar Skjøld

– Midt mellom hjemmet og sykehuset er det et distriktsmedisinsk senter med dialysemulighet som var stengt på grunn av for få pasienter. Mange opplever det som veldig slitsomt med all reisetiden.

Sliter med å nå målene

Han sier at det tidligere har vært mest oppmerksomhet nasjonalt på transplantasjon og ikke så mye på dialyse. Men nå jobbes det nasjonalt med å tilrettelegge slik at flere pasienter kan få hjemmedialyse.

– En del mennesker har ventet lenge på nyre og er helt avhengige av å få dialysebehandling tre ganger i uka, sier Skjøld.

Nasjonalt råd vedtok i 2016 et mål om å komme opp på 30 prosent som foretar hjemmedialyse. Helseminister Bent Høie hadde dette som styringsmål i 2017.

– Det målet har en del sykehus slitt med å nå, og noen har dessverre gjort svært lite på det feltet, mener Skjøld, som håper at flere vil gjøre som Nikolai og benytte seg av muligheten. Helseministeren har gjentatt styringsmålet nå i 2018 for at målet skal bli nådd.

Hjemmehemodialysemaskinene har også utviklet seg, og dialysen som de utfører hjemme, er nå like bra som på sykehus.

Kostnadsbesparende

Tall fra 1. januar 2017 viste at det var 1212 personer som får hemodialyse på sykehus. Halvparten av disse kan ikke transplanteres og må derfor belage seg på dialyse livet ut.

Legger man til dem som får peritonealdialyse, 262 pasienter, kommer tallet opp i 1474 dialysepasienter.

At så mange pasienter må tilbringe så mye tid i taxi, utgjør også store kostnader for samfunnet. Dermed er hjemmedialyse både noe som gir pasienten mer tid og overskudd, samtidig som det er kostnadsbesparende for samfunnet.

Det skal være samvalg mellom pasient og behandler.
Ragnar Skjøld

– Derfor er det så viktig at alle som vil og kan ha hjemmedialyse, får mulighet til det og opplæring, sier Skjøld. – Det skal være samvalg mellom pasient og behandler.

Disse pasientene får frigjort en god del timer hver uke og får kanskje også overskudd til andre og hyggeligere ting.

– Jeg vet om flere som har klart å komme tilbake i arbeid etter at de fikk hjemmedialyse, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse