fbpx – Uansvarlig stortingsvedtak om samboergaranti Hopp til hovedinnhold
KS:

– Uansvarlig stortingsvedtak om samboergaranti

– Ingen har regnet på hvor mye dette vil koste, sier KS-direktør og kaller vedtaket om samboergaranti i eldreomsorgen «uklokt».

Med støtte fra regjeringspartiene, SV og MDG ble det torsdag kveld vedtatt å be regjeringen om å ta inn en  samboergaranti i nasjonale kriterier for tildeling av langtidsopphold. 

Det betyr at ektepar og samboere som ønsker det, kan bo sammen også når de blir gamle og må flytte på institusjon. 

Garantien skal være uavhengig av ektefellens eller samboerens behov for omsorgstjenester.

Det vil si at friske ektefeller er garantert samboerplass på sykehjem.

– Ikke forespurt

KS er kritisk til vedtaket:

– Ingen har regnet på hvor mye dette vil koste, eller hvordan det vil legge press på bemanningen i kommunene. KS har heller ikke blitt forespurt i saken. Det er uklokt å vedta en slik garanti uten å analysere faktagrunnlaget i forkant, sier direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide i en uttalelse.

«KS mener det er uansvarlig av Stortinget å vedta helt konkrete garantier uten å sjekke hva det faktisk vil koste i praksis for de som skal oppfylle garantien», heter det i uttalelsen.

– Vi er overrasket over at stortingsflertallet kan fatte et slikt vedtak uten å sjekke nærmere hva det betyr økonomisk, hvor mye det vil koste kommunene og hvordan staten har tenkt å finansiere det, sier Eide.

Han mener at vedtaket i praksis betyr at kommunene kan bli tvunget til å prioritere ned andre tjenester, som de hjemmebaserte omsorgstjenestene.

Line Orlund, fylkesleder Sykepleierforbundet i Oslo, advarte mot å vedta samboergarantien uten en konsekvensutredning først:

– Jeg tror ikke politikerne vet hvor syke mange av dagens sykehjemspasienter er. Det må følge høyere bemanning med en slik garanti, sier hun.

Tuva Moflag (Ap): – Bekymret

– Vedtaket som ble gjort i går, er ikke det vi i Arbeiderpartiet foreslo. Vi mener at det skal være en samboergaranti der begge er pleietrengende, gjerne på samme rom, men ikke nødvendigvis. Det viktigste er at begge de pleietrengende kan være på samme avdeling.

– Det som ble vedtatt i går, innebærer at friske pårørende har en rett til å flytte inn på rommet til ektefelle eller samboer på sykehjemmet. De aller fleste rommene på sykehjem er beregnet for én person, så dette vedtaket bekymrer meg, sier Moflag.

Moflag er også bekymret for at friske pårørende nå kan føle press om å flytte inn sammen med den syke partneren.

– Hva skjer etterpå, hvis den syke partneren dør først? Jeg håper regjeringen nå tar en dialog med KS og fagforeningene. Vi må vite hvor mange det vil gjelde og hvilke konsekvenser dette vedtaket vil få. Jeg vil følge opp denne saken, og er åpen for innspill på hva vi bør følge opp ovenfor statsråden, sier hun.

Hoksrud: – Konstruerer problemer

– Dette handler om et lite antall mennesker som vil bo sammen med sin ektefelle i livets aller siste fase, da skulle det bare mangle at vi sørger for det, sier Bård Hoksrud (Frp), som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Han skriver i en e-post til Sykepleien at han synes det er «trist å se at KS-direktør Helge Eide tviholder på et stivbeint system foran verdigheten til de eldre».

– Dette er innført i flere kommuner allerede, blant annet i Frogn. Det har vist seg å være uproblematisk. De tar en mindre sum for at de skal kunne bo sammen, som løser det økonomiske. Dette handler altså om mennesker i en alvorlig situasjon som har det tøft nok allerede. Vi trenger ikke å stikke kjepper i hjulene for dem. Verdighet og kjærlighet skal ikke være forbeholdt oss som er så heldig å være friske. Det skal også selvfølgelig gjelde de som trenger hjelp, mener Hoksrud.

– Jeg vil oppfordre KS til å slutte å konstruere problemer som ikke eksisterer, og heller se mulighetene i dette. Nå kan vi sikre at de få eldre dette vil gjelde, får en garanti som fjerner én bekymring fra deres allerede vanskelige liv, mener Hoksrud.

Sveinung Stensland (H): – Vil bli utredet

– Dette er verken uansvarlig eller uklokt, sier Stensland om kritikken fra KS.

– Det er ganske få dette vil angå, det viser erfaringer fra kommuner som har dette tilbudet. Rettigheten skal nå jobbes inn i et regelverk, så selvsagt vil det bli utredet i den forbindelse, sier han. 

Verdighet og kjærlighet skal ikke være forbeholdt oss som er så heldig å være friske.
Bård Hoksrud, Frp

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse