fbpx Kritisk til samboergaranti på sykehjem Hopp til hovedinnhold
Fylkesleder Line Orlund:

Kritisk til samboergaranti på sykehjem

Line Orlund, fylkesleder i NSF Oslo

– Samboergaranti på sykehjem er en god intensjon, men et veldig lite gjennomtenkt forslag, sier fylkesleder i NSF Oslo, Line Orlund. 

– Hvis dette skal gjennomføres, må det følge penger med forslaget. Det må bemannes opp, er Line Orlunds tydelige krav.

– For trangt

Samboergarantien som skal sikre at par som har bodd sammen, også får denne rettigheten når en av partene flytter på sykehjem, er lite gjennomtenkt, mener Orlund, og peker på en rekke praktiske hindringer på dagens sykehjem:

– Mange sykehjemsrom har i dag bare plass til en seng og en kommode. To stykker på samme rom vil bli for trangt, sier hun.

– Lite realistisk syn på helsetilstanden

– Jeg tror også politikerne har et lite realistisk syn på helsetilstanden til de som bor på sykehjem i dag. Mange må ha tilsyn mange ganger i løpet av en natt. For den friske parten vil dette kunne forstyrre nattesøvnen, sier hun.

Hun er bekymret for at resultatet av samboergarantien er at det vil bli 22 beboere på sykehjem beregnet for 20, uten at det bemannes opp eller bygges ut. 

– De færreste sykehjem i Norge er dimensjonert for dette forslaget, så det må kostnadsberegnes, sier hun.

Hva skjer etterpå?

Orlund fikk støtte fra Krfs Olaug Bollestad da saken ble debattert i Stortinget torsdag:

– Vi vet at det er rift om plassene, da blir dette feil prioritering. Begge må ha et hjelpebehov for å få plass på sykehjem. Flere bør tenke gjennom praktiske konsekvenser. I et rom som kanskje har rullator, heis, oksygen – hva skjer med den som får plass, og som er frisk? Og hva skjer etter at ektefellen dør? 

Bollestad støttet Tuva Moflags (Ap) forslag om at samboergarantien ikke innføres uten at konsekvensene og kostnadene utredes.

Siv Henriette Jacobsen (Ap) advarte under debatten å legge opp til at pårørende skal forventes å være arbeidskraft på sykehjem.

– Det er en belastning og et krav man bør være forsiktig med å uttrykke overfor de pårørende. Må huske på at de eldre er på samme alder. Jeg er stygt redd for at vi i dag gjør et vedtak som mange vil føle belastende. Hva gjør vi den dagen ektefellen dør, og den gjenlevende friske parten har solgt huset og sitter igjen på et lite sykehjemsrom? spør hun.

– Se muligheten

Eldrestatsråd Åse Michaelsen oppfordret til å se på mulighetene en slik garanti kan gi.

– Det vil ikke være så stor etterspørsel som enkelte fremstiller det som. Jeg ser at det kan være en utfordring dersom det allerede er sprengt kapasitet, men de fleste rom skal være mulig å få til en løsning, sier Michaelsen.

Det er ventet at forslaget om helsekomiteens tilrådning om samboergaranti går gjennom, og votering skjer i løpet av kvelden torsdag. 

Votering kan følges her:  Direkte fra Stortinget

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse