fbpx Autorisasjonsjuks kan gi fengselsstraff Hopp til hovedinnhold

Autorisasjonsjuks kan gi fengselsstraff

Himmel sett gjennom vindu med gitter
JUKS: Autorisasjonsjuks ga 15 dagers fengsel til mann som prøvde å jukse til seg legeautorisasjon. Foto: Mostphoto

Det finnes personer som prøver å «jukse» seg til autorisasjon. Det skjer ikke ofte, men Helsedirektoratet tar sakene alvorlig.

Helsedirektoratet behandler fra tid til annen saker der helsepersonell er mistenkt for å forfalske papirer i håp om å oppnå autorisasjon i Norge. Dette forekommer for alle typer helsepersonell, også sykepleiere, men det ferskeste eksempelet gjelder en tidligere legestudent: 

I desember 2017 ble en mann fra Innherred dømt til 15 dagers fengsel for å ha forsøkt å lure til seg autorisasjon som lege. Mannen sendte inn autorisasjonssøknad til Helsedirektoratet med et falsk vitnemål fra et universitetet i Latvia, og et sertifikat fra latviske helsemyndigheter.

Kan finnes flere «lureleger»

Etterforskningsleder Leif Gundersen ved Steinkjer politistasjon sa til Trønder-Avisa [bak betalingsmur] at saken har et alvorlig bakteppe.

– Ut fra det som er forklart, kan det finnes leger som jobber i Norge uten gyldig autorisasjon, uten at vi vet dette sikkert, sier Gundersen til avisen.

Ifølge papirene til mannen hadde han 6,84 som karakter, som betyr «god», fra universitetet.

Ble avslørt

Helsedirektoratet oppdaget selv at dokumentene og vitnemålet fra Latvia var forfalsket. Mannen som søkte autorisasjon, hadde ikke fullført legestudiene, og dokumentene som han hadde sendt med, tilhørte egentlig en annen person, men ble forfalsket av en ansatt på universitetet.

Anne Farseth, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, sier til Sykepleien at de alltid sjekker om dokumentene når helsepersonell søker om autorisering.

– Noen forskjeller i forsøk på juks mellom norske og utenlandske studenter?

– Nei, det har vi ikke grunnlag for å si. Det er få saker det er snakk om og derfor vanskelig å si noe om forskjeller. Vi kan imidlertid ikke huske at vi har mottatt forfalsket vitnemål fra norsk utdanningsinstitusjon. Nordmenn som studerer eller har studert ved et utenlandsk lærested derimot, har vi oppdaget forfalskning fra, men i de fleste saker har søkerne vært utenlandske statsborgere med utenlandsk utdanning, sier Farseth.

Avsløres ofte via tips

Farseth sier at det er sjelden at selve dokumentet er forfalsket.

– I de fleste tilfeller er det et ekte dokument, utstedt til en som ikke har oppnådd rett til dokumentet, av en utro tjener ved utstedende myndighet. Dokumentet er derfor ekte i seg selv og det er ikke snakk om dokumentforfalskning, sier hun.

Farseth sier at de fleste som avsløres for å jukse med vitnemål og dokumenter, avsløres gjennom tips.

– Vi gjennomfører også stikkprøver i søkermassen der alle dokumentene i en søknad blir grundig undersøkt og verifisert, sier hun.

Stor risiko for å bli tatt

Det er likevel svært sjelden disse stikkprøvene avslører forfalskete vitnemål og attester.

– Vår erfaring er at slike forfalskninger forekommer svært sjelden. Forfalskninger av papirer har den teknologiske utviklingen løpt litt ifra, det blir stadig enklere å få verifisert dokumenter og vitnemål fra de utdanningsstedene papirene har opphav fra, så risikoen er stor for å bli tatt hvis man prøver å jukse med dokumentene. 

Alvorlig

– Særlig på grunn av pasientsikkerheten tar vi det svært alvorlig om vi oppdager at noen forsøker å jukse seg til autorisasjon som helsepersonell. Vi politianmeldte mannen for dokumentforfalskning, noe vi alltid gjør i slike saker, sier Farseth.

– Har dere oppdaget sykepleiere som har prøvd seg på juks?

– Ja, vi har avdekket forfalskning av dokumenter i sykepleiesøknader, men dette gjelder svært få saker, sier hun.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.