fbpx NOKUT: Politianmeldt 50 saker Hopp til hovedinnhold

NOKUT: Politianmeldt 50 saker

De 50 sakene som er politianmeldt gjelder personer som har forsøkt å få godkjent forfalskede papirer innenfor mange forskjellige yrker, også innen helsevesenet. Foto: Politiets Fellesforbund

NOKUT har siden 2005 politianmeldt 50 saker hvor de har oppdaget dokumentforfalskninger.

NOKUT godkjenner utenlandsk utdanning innenfor alle ikke-regulerte yrkesgrupper. De 50 sakene som er politianmeldt gjelder personer som har forsøkt å få godkjent forfalskede papirer innenfor mange forskjellige yrker, også innen helsevesenet.


Ikke autorisasjon

- Vi gir ikke autorisasjon, men vurderer om utenlandsk høyere utdanning kan godkjennes som likestilt med norsk høyere utdanning, sier Ida Lønne, avdelingsdirektør, for Avdeling for utenlandsk utdanning i NOKUT.

Det betyr at dersom en lege sender sine papirer til NOKUT, kan de si at de godkjenner utdanningen som en femårig høyere utdanning innen medisinske fag.

- Men vi spesifiserer ikke fagretninger, og gir ingen rett til å praktisere, sier hun.

For at han skal få sin autorisasjon, må Safh vurdere papirene.

- De må vurdere utdanningen han har sammen med en faglig vurdering av kompetansen før de gir vedkommende en autorisasjon, sier  Lønne.


Sjekker

Når NOKUT skal vurdere papirer, sjekker også de at søkerne ikke har sendt inn falske papirer.

- Samarbeider dere med Safh?

- Vi har ikke noe formelt samarbeid, men arrangerer hvert år et seminar for norske universiteter, høgskoler der også autorisasjonsmyndigheter er invitert, og hvor Safh også har deltatt . På seminaret har vi blant annet hatt dokumentfalsk som tema, sier Lønne.

- Har dere oppdaget dokumentforfalskninger?

- Ja. Siden 2005 har vi politianmeldt over 50 saker. Noen har gått til rettsystemet og blant annet resultert i både betinget og ubetingede fengselsstraffer. Noen saker blir henlagt, men i en stor del av sakene vil vi også påklaget henleggelsen. Det gjelder de sakene hvor vi mener at bevisene er sterke. Vi har generelt en høy terskel for å anmelde saker, sier Lønne.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.