fbpx – Eldreministeren starter i feil ende Hopp til hovedinnhold

– Eldreministeren starter i feil ende

Travel sykepleier
KREVENDE: Tellef Inge Mørland (Ap) mener eldreministeren sender et signal om at hun ikke tar på alvor at veldig mange ansatte i eldreomsorgen allerede står i en svært krevende arbeidshverdag. Arkivfoto: Erik M Sundt

– Jeg er redd eldreministeren med sine planer om tøffere helgeturnus gjør det vanskeligere for folk å stå i en heltidsstilling i eldreomsorgen, sier Tellef Inge Mørland (Ap).

Tellef Inge Mørland er Stortingsrepresentant fra Aust-Agder for Arbeiderpartiet (Ap) og medlem av helse- og omsorgskomiteen. Han reagerte etter å ha lest at eldreminister Åse Michaelsen foreslår mer helgejobbing som en løsning for å få til fler heltidsstillinger i eldreomsorgen.

Les hva fylkesleder i NSF Nord-Trøndelag skriver til eldreministeren.

– Kan skremme folk fra yrket

– Ap er klart for flere heltidsstillinger. Dessverre starter eldreministeren i helt feil ende. Når hun varsler tøffere turnus i eldreomsorgen, er jeg redd det gjør det enda vanskeligere for folk å stå i en heltidsstilling, sier Mørland.

Inge Tellef Mørland
MÅ FORANKRES: Skal arbeidet med heltid i eldreomsorgen lykkes, tror Tellef Inge Mørland det er en forutsetning at det forankres både hos de tillitsvalgte, ansatte og hos kommunen som arbeidsgiver. Foto: Stortinget

Han er bekymret for at eldreministerens utspill kan skremme folk vekk fra yrket.

– I uttalelsene hennes ligger det også et signal om at hun ikke tar på alvor at veldig mange ansatte i eldreomsorgen allerede står i en svært krevende arbeidshverdag.

Tre spørsmål

Torsdag 22. februar stilte Mørland derfor tre skriftlige spørsmål til eldreminister Åse Michaelsen:

  • Hvilke tiltak har statsråden tenkt å gjennomføre i sitt arbeid med å få på plass en tøffere turnus i eldreomsorgen?
  • Hvilke virkemidler vil regjeringen bruke i det kommende lønnsoppgjøret for å oppnå en slik turnus?
  • Hvorfor er ikke statsråden bekymret for at en tøffere turnus vil bidra til at det for mange innen helse- og omsorgsyrkene kan bli enda vanskeligere å stå i yrket sitt frem til ordinær pensjonsalder?

– Når får du svar?

– Reglene for skriftlige spørsmål tilsier at statsråden må svare i løpet av en ukes tid.

Kan tjene mer på en tirsdag enn en søndag

Eldreministeren hevder at det er merkelig at det går an å tjene mer på en tirsdagsvakt i eldreomsorgen i enkelte kommuner, enn på en søndagsvakt.

– Har hun et poeng her?

– Det kan godt være det er klokt å se på hvordan tilleggene for kveld og helg er fordelt, men det bør være noe som bestemmes av partene selv gjennom forhandlingene. Jeg tror også at spørsmålet om heltid er mer komplisert enn at det løses ved bare å flytte noen kroner fra tillegget for kveldsarbeid til tillegget for helgearbeid.

Ønsker 2 milliarder mer

– Hva tenker du må til for å få flere heltidsstillinger i eldreomsorgen?

– Dersom kommunene får råd til å ansette litt flere enn det en minimumsbemanning krever, vil det kunne gi flere heltidsstillinger. Arbeiderpartiet foreslo derfor å gi kommunene 2 milliarder kroner mer i 2018, enn regjeringen. Flere ansatte i eldreomsorgen gir mer tid til hver enkelt bruker, men kan også gi en innsparing på både redusert sykefravær og mindre bruk av vikarer.

Mørland peker på at mange kommuner har satt i gang flere gode heltidsprosjekter, der også de tillitsvalgte og ansatte er med.

– Arbeiderpartiet har derfor satt av egne midler i sitt budsjettforslag til å støtte opp under konkrete heltidsprosjekter, slik at kommunene kan bli bedre til å lære av hverandre.

– Kan skape fler problemer enn man løser

Skal arbeidet med heltid i eldreomsorgen lykkes, tror Mørland det er en forutsetning at det forankres både hos de tillitsvalgte, ansatte og hos kommunen som arbeidsgiver.

– Mitt inntrykk er at den forankringen hadde ikke eldreministerens utspill om tøffere turnusplaner. Da kan man fort ende opp med å skape flere problemer enn man løser, sier Ap-politikeren.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.