fbpx – Å være vaksinert er vår beste beskyttelse mot meslinger Hopp til hovedinnhold

– Å være vaksinert er vår beste beskyttelse mot meslinger

Bildet viser en sykepleier som trekker opp MMR-vaksine.

De som er født mellom 1960 og 1982, kan mangle immunitet mot meslinger.

En sykehusansatt ved Sahlgrenska universitetssjukhuset er smittet med meslinger. Nå sjekkes vaksinasjonsstatus hos alle de nær 17 000 ansatte og alle med usikker immunitet tilbys vaksine.

– Vaksine har alltid vært et tilbud til våre ansatte, men da har det vært på deres initiativ, sier sjeflege Görel Nergelius til Göteborgs-Posten.

– Nå går vi aktivt ut og minner dem på muligheten.

Skal elimineres

I Norge publiserte Folkehelseinstituttet i september 2017 en plan for eliminering av meslinger og røde hunder. Her anbefales det at alle som ikke har fått vaksine mot meslinger, eller gjennomgått infeksjonen, bør få tilbud om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma.

– Dette er spesielt viktig for helsepersonell, sier overlege Øystein Rolandsen Riise ved Folkehelseinstituttet.

– Både for å beskytte dem selv, og for å ikke smitte pasienter.

Kan ta med hjem fra reise

Riise viser til at meslinger er en veldig sjelden sykdom i Norge, med kun ett registrert tilfelle i 2017. 

– Meslinger sirkulerer ikke i den norske befolkningen. Men vi reiser mye, og vi vet at det er utbrudd av meslinger i flere europeiske land, påpeker han.

– At vi kan få mindre utbrudd i Norge er sannsynlig, så lenge smitten sirkulerer andre steder. Men hvis de fleste er immune, vil ikke sykdommen smitte videre. Et tegn på at vi har høy immunitet i dag, er at vi har så få tilfeller. Vi får helt sikkert inn smitten, men den klarer ikke å spre seg.

Kan mangle immunitet

Voksne som ikke vet om de har fått MMR-vaksine, eller om de har hatt sykdommene den beskytter mot, anbefales å ta vaksinen. De som er født før 1960 har så høy sannsynlighet for å ha hatt meslinger, at MMR-vaksine vanligvis ikke er nødvendig. Men bildet kan være et annet for dem som er født på 1960-, 1970 og begynnelsen av 1980-tallet.

Vaksine mot meslinger ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 1969 med én dose til små barn. I 1983 ble denne erstattet med MMR-vaksinen, som gis i to doser. I årene før MMR-vaksinen ble innført, sank forekomsten av meslinger, noe som gjorde at barn født før innføringen ble mindre utsatt for smitte og meslingsykdom. Det gjør at noen mangler immunitet fordi de verken fikk vaksinen eller sykdommen.

– Hva bør sykepleiere gjøre for å forsikre seg om at de er beskyttet av meslinger?

– De bør sjekke om de har et vaksinasjonskort, sier Øystein Rolandsen Riise.

– Eller sjekke mine vaksiner på helsenorge.no. Vaksinene kan være registrert der. Er de ikke det, bør de høre med foreldrene sine om de har hatt meslinger som barn.

– Og hvis man ikke får avklaring noen steder?

– Da bør man ta vaksine.

– Er det ufarlig når man ikke helt sikkert vet om man er vaksinert eller ikke?

– Hvis man har antistoffer er det liten sannsynlighet for bivirkninger. I barnevaksinasjonsprogrammet ser vi noen barn får bivirkninger som feber ved første dose, men vi ser sjelden bivirkninger av andre dose.

Den mest smittsomme sykdommen

Øystein Rolandsen Riise viser til at meslinger er den mest smittsomme sykdommen man kjenner til. Om en smitteførende person skulle oppsøke legevakt, er det reell smittefare for andre pasienter og personell, dersom de ikke er immune mot sykdommen.

– I en gruppe uten immunitet vil en smitteførende person smitte 12 til 18 andre, og sånn fortsetter det.

Diskuterer krav om vaksine i Sverige

I Sverige har 63 nyfødte fått immunglobulin fordi de kan ha vært eksponert for meslingsmittte etter at den nå meslingsyke sykehusansatte var innom fødeavdelingen i romjulen. Ifølge Göteborg-Posten blir det stilt spørsmål i Sverige om man bør kreve at helsepersonell er vaksinert mot meslinger. Socialminister Annika Strändhall sier til avisen at hun ikke vil avvise noen tiltak, men viser samtidig til at Sverige har en vaksinasjonsdekning på 97 prosent, og at det er deres beste beskyttelse mot smitte.

Øystein Rolandsen Riise sier vaksinasjon er frivillig i Norge.

– Vi er opptatt av at vaksiner skal være lett tilgjengelige, sier han.

– Vi håper arbeidsgivere gjør det enkelt for helsepersonell som vil vaksinere seg.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse