fbpx Tips til nasjonal deleksamen Hopp til hovedinnhold

Tips til nasjonal deleksamen

Bildet viser Christian Strømnes.

18. desember skal førsteårsstudenter i sykepleie testes i anatomi, fysiologi og biokjemi. Her finner du tidligere eksamensoppgaver og beskrivelser av hva du bør kunne.

Det er andre gang det arrangeres ordinær nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Det er Christian Strømnes, leder i NSF Student fornøyd med.

– Vi gleder oss til eksamen, sier han.

– Har du noen tips til studenter med eksamensnerver?

– En fordel med denne eksamenen, er at det er utarbeidet veldig detaljerte læringsbyttebeskrivelser  som studentene kan sette seg inn i. Det er lett å få oversikt over hva som forventes. At målene er så konkrete, gjør det også enklere å skreddersy læringsverktøy.

Test deg selv på tidligere eksamensoppgaver.

Fagbeskrivelse som verktøy

Til nasjonal deleksamen er det utarbeidet beskrivelser av læringsutbytte fulgt av fagbeskrivelser. 

Fagbeskrivelsene er detaljerte fordi studentene bruker ulike lærebøker, og det har tidligere vært vanskelig å lage eksamensoppgaver som alle studenter har like gode forutsetninger for å besvare. Å velge én lærebok for hele landet ville begrense studentenes valgfrihet. Derfor er den detaljerte fagbeskrivelsen ment som verktøy for studentene når de leser til eksamen ved hjelp av ulike lærerverk.

Det er en arbeidsgruppe oppnevnt av Profesjonsrådet for utdanning og forskning innen sykepleie som bistår NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) med å lage læringsutbyttebeskrivelse og faginnhold for nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

LES OGSÅ: Lær anatomi, fysiologi og biokjemi bedre

Definerer spørreord

Arbeidsgruppen har også valgt å definere spørreordene som brukes i eksamensoppgavene. Det er fordi forståelsen og definisjonen av ulike spørreord varierer mellom de ulike utdanningsstedene. Å definere spørreordene skal sikre at alle studenter har samme forståelse av hva det spørres etter.

Leder av arbeidsgruppen, førsteamanuensis Fred-Ivan Kvam ved Høgskulen på Vestlandet, forteller at eksamen er lagt opp slik at den skal være mest mulig rettferdig. Et nasjonalt sensorkorps står for sensuren. Ingen av sensorene vil vite hvilke skoler de retter eksamen fra og alle eksamener blir rettet av to sensorer. Studentene besvarer på NOKUT sine papirer, så det er ingen kjennetegn som vil avsløre hvor de studerer hen.

Ingen hemmeligheter

Også Kvam oppfordrer studentene til å lese fagbeskrivelsen.

– Denne er gull verdt for studentene, understreker han.

– Den er rett og slett en detaljert guide til hva de må kunne på eksamen.

Kvam råder også studentene til å løse tidligere eksamensoppgaver.

– Les fagbeskrivelsen og løs oppgaver. Studentene kan da være trygge på at de jobber med de rette tingene. Det er ikke noen hemmeligheter i forbindelse med denne eksamenen. Det som står i fagbeskrivelsen at en må kunne, er hva det blir spurt om.

Prioriter

– Mitt beste råd til studenter er å jobbe jevnt og trutt, sier Christian Strømnes.

– Og så må studentene stole på seg selv. De kan ofte mer enn de tror.

For dem som ikke har fått til å jobbe så jevnt og trutt, mener Strømnes det fremdeles er håp.

– Bruk læringsutbyttebeskrivelsen, sier han.

– Og prioriter ut fra den.

Vil ha flere

Christian Strømnes er fornøyd med at alle sykepleierstudenter nå får nasjonal eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Men han håper det ikke stopper der.

– Et fag som sykdomslære egner seg også for en slik type eksamen, mener han.

– NSF Student håper at også dette fagfeltet får en nasjonal eksamen. Det vil bidra til å sikre en enhetlig og helhetlig sykepleierutdanning.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse