Kosthold Nordmenn spiser mer godteri og mindre fisk

Nyheter
Vingummismokker.
SØTT: Det er søte drikker, sjokolade og godteri og kaker som er hovedkildene til sukker i befolkningen.

Grønnsaker er likevel det som øker aller mest i Helsedirektoratets ferske rapport om våre kostholdsvaner.

– Mange tror det såkalt skjulte sukkeret er verstingen, men det er tingene alle vet inneholder mye sukker, som virkelig monner, advarer divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund.

Helsedirektoratet la i dag frem sin årlige rapport om utviklingen i norsk kosthold.

Sett fra et helseperspektiv bød rapporten på både positive – grønnsaker opp fem prosent – og mer bekymringsfulle – fisk ned fire prosent – funn.

Bekymret

Ved første blikk kan utviklingen med hensyn til nordmenns sukkerinntak se ut til å være blant årets lyspunkter, siden det her meldes om en nedgang på to prosent for sukkerholdig brus og 0,7 for sukker, honning og liknende.

– Vi er likevel bekymret for barn og unges sukkerinntak, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund.

– Det er søte drikker, sjokolade og godteri og kaker som er hovedkildene til sukker i befolkningen, så her har vi fortsatt litt å gjøre. Men vi er på rett vei!

Mer sjokolade og godteri

For hele befolkningen er det målt en økning på to prosent for sjokolade og godteri, fra 2015 til 2016, og det er grunn til å tro at barns forbruk her bidrar vesentlig.

Tall fra HEVAS (Helsevaner for skoleelever) fra 2014 viser at 19 prosent av alle 15-årige gutter spiser godteri fem ganger i uken eller mer. For jenter i samme alder er tallene noe lavere.

Går vi tilbake til 1960, har årlig sjokoladeforbruk økt fra 2,7 til 9,3 kilogram per nordmann.

Slår et slag for gulrota

Årets største «vinner», må sies å være gulrota, som øker aller mest blant de store grønnskstypene.

– Det er en ny vår for gulrota, nærmest jublet divisjonsdirektør Granlund, som ikke nøler med å kalle rotgrønnsaken for «det nye Kinderegget».

– Gulrota tre gode ting på én gang: Den er spekket med næringsstoffer, den er kortreist siden den dyrkes i Norge og den er billig, skryter hun.

 

Les også: