fbpx Influensatoppen nærmer seg – mange vil bli syke i julen Hopp til hovedinnhold

Influensatoppen nærmer seg – mange vil bli syke i julen

Bildet viser nyset til en mann.
SNART: Det beste er å vaksinere seg, særlig for risikogruppene, selv om årets vaksine forventes å bare ha lav til moderat effekt, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Science Photo Library/NTBScanpix

Influensasmitten vil øke inn mot jul, men det store utbruddet kommer trolig en gang etter nyttår, ifølge Folkehelseinstituttet.

– I de fleste deler av landet er det foreløpig svært lav influensaaktivitet. Vi ser imidlertid en liten økning uke for uke som tyder på at et utbrudd er på trappene. Mange vil trolig bli syke i jula, men det er nok først etter nyttår flest vil bli rammet, sier avdelingsdirektør Siri H. Hauge i Folkehelseinstituttet.

Virustypene som foreløpig er i sirkulasjon i Norge er A (H3N2) og influensa B/Yamagata, som særlig rammet de eldre i fjorårets sesong.

– Det er de eldre aldersgruppene som i størst grad blir alvorlig syke av influensa A (H3N2) og influensa B/Yamagata. Sykehusinnleggelser og dødsfall kan forventes, sier Hauge.

Undersøkelser tyder på at store deler av befolkningen hadde god beskyttelse mot influensatypene A (H1N1) og A (H3N2) før sesongstart, noe som tyder på at årets utbrudd blir mindre kraftig med færre syke enn sist vinter.

Hauge understreker at vaksine er den beste måten å forebygge influensa på, selv om årets vaksine ikke beskytter like godt mot virustypene som nå sirkulerer i Norge.

– Vaksineeffekt mot influensa A (H3N2) og influensa B/Yamagata forventes å være lav til moderat. For personer i risikogruppene er det likevel viktig å vaksinere seg.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.