fbpx Helsepersonell «slurver» med influensavaksine Hopp til hovedinnhold

Helsepersonell «slurver» med influensavaksine

En person som får en vaksine sprøytet inn i skulderen

Seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Kjersti Rydland, mener det er uheldig at ikke en større andel av helsepersonell vaksinerer seg mot influensa.

Høy vaksinasjonsdekning blant helsepersonell­ kan ­redusere antall influensarelaterte komplikasjoner og i noen tilfeller dødsfall blant pasientene, skriver Folkehelsa i sin informasjonsbrosjyre rettet mot helsepersonell.

Helsepersonell ekstra utsatt for smitte

Ifølge Folkehelseinstituttet har helsepersonell­ en klart høyere risiko for å bli smittet av ­influensa ­sammenliknet­ med voksne som ikke ­arbeider i helsesektoren. Høy vaksinasjonsdekning blant ansatte i helsesektoren er derfor viktig­ for å opprettholde­ en god beredskap under større influensautbrudd.

12 prosent

Seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Kjersti Rydland, sier til Sykepleien at de ikke har oversikt over hvor stor andel av helsepersonell som har vaksinert seg vinteren 2016/2017, men de har tall fra fjorårets vinter.

– I hele helsetjenesten var det bar 12 prosent av dem som jobbet pasientnært som tok vaksine, sier hun.

Uheldig at ikke flere vaksinerer seg

Anslag viser at rundt 900 dør hvert år etter influensasmitte. Dersom en større andel av helsepersonell hadde vaksinert seg, er det mulig at færre hadde dødd.

– Vi kan bare komme med anbefalinger om at helsepersonell som jobber pasientnært, vaksinerer seg. Det er uheldig at ikke flere gjør det, sier Rydland.

Ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet om influensasituasjonen, viser blant annet at det ved intensivavdelingene er registert 17 dødsfall med mistenkt eller påvist influensa.

Toppen nådd

Selv om influensatoppen sannsynligvis er nådd, vil influensa likevel være i omløp i mange uker fremover, og utviklingen vil variere mellom ulike landsdeler. 

I uke 2 ble fikk Folkehelseinstituttet rapporter fra alle syv mikrobiologiske sykehuslaboratoriene som deltar i overvåkingen. Prøvene utgjør 39 prosent av alle prøver testet for influensa i Norge den siste uken.

Av 2.737 prøver som ble testet var 1.211 fra pasienter innlagt i sykehus. Det ble påvist influensavirus hos 184 av disse (174 influensa A-virus og 10 influensa B-virus). Siden overvåkingens start i uke 40 er det til sammen påvist influensavirus hos 1.602 sykehusinnlagte pasienter og flest tilfeller er sett hos eldre, melder Folkehelsa i ukesrapporten som ble publisert i dag.

Moderat effekt

Enkelte påstår at vaksinen ikke har noen særlig effekt, og at det ikke er så farlig om man lar være å vaksinere seg.

– Stemmer det?

– I snitt har vaksinen de siste årene hatt en effekt på rundt 60 prosent, men det varierer litt fra år til år. Nye tall fra Sverige viser at årets vaksine har hatt en effekt på rundt 30 prosent hos eldre med laboratoriekontrollerte prøver, sier hun.

Fire døde i Molde

Ifølge NRK Møre og Romsdal er det så langt registrert fire dødsfall ved Bergmo omsorgssenter i forbindelse med utbrudd av influensa i løpet av fire uker. Også mange ansatte ved sykehjemmet har vært syke. Kommuneoverlege Cato Innerdal sier til NRK Møre og Romsdal at han ser alvorlig på saken, og har rapportert dødsfallene til fylkeslegen.

Han peker på at mange av de gjennomsnittlig 900 influensadødsfallene årlig kunne være unngått om de var vaksinert.

LES OGSÅ:

– Vaksiner dere mot influensa

Klarte å overbevise Sigurd

Stakk dobbelt så mange som året før

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse