fbpx Helsevikarbyrået Orange skattegranskes i Litauen Hopp til hovedinnhold

Helsevikarbyrået Orange skattegranskes i Litauen

Bildet viser en av Orange Helses biler.
SYNLIG VIKARBYRÅ: Skattemyndighetene i Litauen undersøker om Orange Helse har fått feilaktig skattefradrag. Bildet viser en av selskapets norske biler. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen/Bergens Tidende/NTB Scanpix

Skattemyndighetene i Litauen undersøker om det norske helsevikarbyrået har fått feilaktig skattefradrag i forbindelse med språkopplæring av vikarene.

Skattemyndighetene i Litauen undersøker om det norske helsevikarbyrået har fått feilaktig skattefradrag i forbindelse med språkopplæring av vikarene.

Vikarene får norskopplæring ved selskapets egen språkskole i Litauen før de reiser. De får ikke lønn, men et stipend dersom de består kurset, skriver Aftenposten.

Trukket for «studielån»

Tidligere praksis i selskapet var at vikarene deretter ble trukket 2,35 euro per arbeidstime for å tilbakebetale det Orange omtaler som et studielån. Etter 1850 timer, eller cirka 40.000 kroner i lønnstrekk, var kurset nedbetalt.

Mellom 2013 og 2015 har selskapet kostnadsført 22 millioner kroner for språkopplæring, og det er denne bokføringen litauiske skattemyndigheter nå skal sjekke nærmere.

– Dersom selskapet reduserer kostnaden for språkopplæring via de ansattes lønn, kan ikke disse kostnadene gi skattefradrag for selskapet, sier direktør Eglè Ramanauskienè ved den litauiske skatteetaten til Aftenposten og den litauiske nettavisen 15 min.

Endret ordning

Litauerne sier de har fått skatteinformasjon fra andre land, men vil ikke si om Norge er ett av dem.

Ledelsen i Orange har ikke svart på spørsmål om hvor stor del av kostnadene som dekkes inn gjennom lønnstrekket. I dag er tilbakebetalingsordningen endret. Orange-vikarene trekkes ikke direkte i lønn for språkopplæringen, men inngår i stedet en avtale med språkskolen om tilbakebetaling.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.