fbpx Unge jenter sliter mest psykisk Hopp til hovedinnhold

Unge jenter sliter mest psykisk

Jente sett bakfra med vinterjakke og hetten godt trukket over hodet
UNDERSØKELSE: Unge jenter sliter mer psykisk enn unge gutter. Foto: Igor Stevanovic, Mostphoto

Over en firedel av jenter i videregående skole har et høyt nivå av depressive symptomer, viser nye tall fra Ungdata-undersøkelsen.

Det er det høyeste nivået i undersøkelsen siden den begynte i 2010, skriver Klassekampen og over dobbelt så høyt som hos gutter på samme alder.

LES OGSÅ: Lykkepress på barn og ungdom

Depresive

Velferdsforskningsinstituttet Nova utfører undersøkelsen, som i år ble besvart av 64.000 ungdomsskoleelever og 43.000 elever i videregående skole.

28 prosent av jenter i videregående skole har det forskerne kategoriserer som høyt nivå av depressive symptomer. 69 prosent sier de ofte eller svært ofte er stresset av skolearbeidet, mens kun 33 prosent av guttene sier det samme.

LES OGSÅ: Har psykisk helse på timeplanen

Medisinbruk

Medisineringen øker også. Blant jenter i alderen 15–19 er antallet som tar sovepiller nesten tredoblet mellom 2006 og 2016. 85 prosent flere jenter tar antidepressiver nå enn for ti år siden. Undersøkelsen viser økning også blant gutter, men i langt lavere grad.

Førsteamanuensis Marit Uthus ved institutt for lærerutdanning ved NTNU mener økt oppmerksomhet på testing kan være grunnen.

– Jeg frykter at det økende presset på testing fra tidlig alder skaper et prestasjonsfokus som ikke er bra for barn og ungdom, sier Uthus.

LES OGSÅ: Store kjønnsforskjeller

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.