fbpx Sykepleien priset for god journalistikk Hopp til hovedinnhold

Sykepleien priset for god journalistikk

VIKARARTIKLER: Slik så Sykepleiens oppslag om vikarbyråene ut i bladets papirutgave. Alle sakene ligger også på sykepleien.no. Se lenke i teksten under.  Foto: Faksimile fra Sykepleien nr. 5/2016

Sykepleien vant i går Fagpressens journalistpris for temaartiklene «Vikarer – på godt og vondt», publisert i mai 2016.

Fagpressen er foreningen for fagblader, med cirka 200 medlemmer. Hvert år deler foreningen ut priser i mange forskjellige kategorier.

I fjor fikk Sykepleien selve hovedprisen – årets fagblad. I går ble bladet hedret med tre utmerkelser på arrangementet på Månefisken i Oslo: hederlig omtale i kategorien Fagpressens forsidepris, hederlig omtale i kategorien Innertieren og Fagpressens journalistpris.

Fagpressens hovedpris gikk i år til Utdanning, Utdanningsforbundets fagblad.

Ville undersøke vikarbruk

Sykepleiens redaksjon bestemte seg for å ta tak i temaet vikarbyråer på en mer grundig måte enn å rapportere om enkelthendelser. Det avdekkes med jevne mellomrom at enkelte av byråene utnytter sykepleiere fra andre land. Arbeidsvilkårene og lønnen er ikke i samsvar med lover og regler for sykepleiere. Men det er også byråer som driver på en god måte.

Fagpressens jury beskrev sykepleiens arbeid på denne måten:

«Et fagblads oppgave bør være å drive kritisk journalistikk på sin egen bransje. Da handler det ofte om å prioritere et tema og bruke ressurser. Denne reportasjen viser en stor bredde i kildebruk.

Ved hjelp av statistiske data fra flere baser og avslørende intervjuer har man kartlagt hvordan kommuner og helseforetak bruker milliarder på private bemanningsbyråer og har økt denne bruken 43 prosent i løpet av tre år. Her avdekkes brudd på lønns- og arbeidsvilkår og hvordan sårbar utenlandsk arbeidskraft utnyttes, men også at disse byråene bidrar til at vaktkabalen i omsorgssektoren går opp.»

PRISVINNERE: Grafiker Nina E.H. Hauge og journalistene Ann-Kristin B. Helmers, Eivor Hofstad på utdelingen i går kveld. I tillegg var det journalistene Kari Anne Dolonen og Bjørn Arild Østby som var med å skrive artikkelen «Vikarer på godt og vondt». Foto: NTBscanpix

Her kan du lese hele temaet « Vikarer på godt og vondt »

Setefødsel verden rundt

Hederlig omtale i kategorien Innertier gikk til journalist Marit Fonns artikkel «Dukker kan ikke dø». Saken er en reportasje fra Høgskulen på Vestlandet i Bergen, der jordmorstudenter øver seg på forskjellige fødselsforløp. På øvelsesposten har de øvelsesdukke som kan «føde» på forskjellige måter. Marit Fonn filmet blant annet en setefødsel. Filmen ligger i artikkelen «Kari kan føde på mange måter». Filmen ble også lagt ut på Sykepleiens Facebook-side og er til nå sett av mer enn 16 millioner over hele verden.

Her kan du se setefødselen: 

Fremtidsforside

Hederlig omtale fikk Sykepleien også for forsiden «Nye tider», laget av grafiker Sissel Vetter.

Foto: Colourbox/Sissel Vetter

I artiklene tar Sykepleien for seg endringer i helsevesenet og sykepleietjenesten.

Les temaet « Nye tider » her:

 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.