Kari kan føde på mange måter
Skal du lære å bli fødselshjelper, kan en dukke som Kari være fin å øve på. Men praksis med pasienter er best, fastslår tre jordmorstudenter i Bergen.
På Høgskolen i Bergen ligger Kari og føder. Hun stønner av smerte, men jordmor veileder og støtter henne. Noen sekunder etter er et velskapt barn født.
Både mor og barn er laget av plast. Tre jordmorstudenter øver her på skolen i dag.
Høsten 2014 flyttet skolen inn i flunkende nye lokaler med et svært simuleringssenter.
Teknisk vidunder
– Du vet aldri når en fødsel skifter karakter. Hvis det blir akutt, kan det ikke være rotete, det blir uoversiktlig. Du skal alltid ha kontroll som jordmor, sier Katrine Aasekjær, lærer på jordmorutdanningen, mens hun rydder rundt Kari, det tekniske vidunderet som kan føde på mange forskjellige måter.
Her er flere dukker å øve på: Ved siden av Kari er «Sophie and her Mum». Mammas kropp er kuttet over navlen og midt på lårene. Mer trengs ikke for å kunne simulere fødsler helt uten datateknikk.
Men Kari, som er i helfigur, føder sitt barn programmert.
Se filmen om hvordan Kari føder her:
Strenge krav til praksis
– Simulerer dere mer enn før med så avansert utstyr?
– Vi kan ikke bare legge til uten å ta noe vekk. Men vi har flere muligheter enn før, for eksempel til vaginalundersøkelser. Vi kan trene på å ta fostervannet og håndtere blødninger, sier Aasekjær.
– Kanskje kan simulering erstatte praksis. Men vi har strenge kvantifiseringskrav. Jordmorstudentene skal ha 50 vaginale fødsler når de er ferdig. Men for å lære sånt som sjelden skjer, som fastsittende skuldre, egner simulering seg, sier Aasekjær.
Utstyret trenger ikke å være veldig high-tech:
– «Sophie and her Mum» er helt fin. De to er veldig autentiske, synes læreren.
Må være forberedt på setefødsel
De tre jordmorstudentene tar noen øvingsrunder med avanserte Kari, men teknikken svikter litt i dag. Lærer Aasekjær må selv skubbe ut babyen, som kommer seg ut, til tross for en litt stiv arm.
De går over til baby Sophie. Som vanlig blir hun skjøvet ut manuelt – nå med setet først.
De tre er enige: Å trene ferdigheter er nyttig.
– Spesielt der du kan bli handlingslammet, sier Eline Holt Palerud.
Selv om det normalt er legen som skal ta imot ved setefødsel, må jordmorstudentene lære seg prosedyren.
Se film når jordmorstudent Eline Holt Palerud øver på setefødsel:
– Ting kan skje fort. En setefødsel kan skje i en ambulanse, og det kan være et uoppdaget seteleie. Det skjer ikke ofte, men det forekommer. Da er viktig å vite hva man skal gjøre og øve på praktiske ferdigheter. Det er jo et praktisk yrke. Det er ikke alt som kan læres ved å lese teori, sier Palerud.
– Praksis er best
Men ingenting er som praksis. Det er der de virkelig får prøvd seg.
– Å være med på en ekte fødsel er stort, sier Mari Milward Storsveen.
– Jeg har alltid hatt lyst til å bli jordmor. Men det har ikke passa. Greit å ha jobbet som sykepleier noen år og være trygg som det. Jordmoryrket er veldig selvstendig. Det er mye akutt. Du skal klare å stå i det, sier Ingrid Elise Pedersen.
Så blir Karis baby lagt i en skuff. Sophie er litt mer sart i huden og blir pakket inn i et grønt klede før også hun legges vekk.
Les også: Dukker kan ikke dø
0 Kommentarer