fbpx Reiser til Japan for å lære Hopp til hovedinnhold

Reiser til Japan for å lære

Sykepleierstudenter

Sykepleierstudenter og lærere skal se hvordan deres jevnbyrdige på andre siden av jorden jobber.

To studenter, to lærere og én prosjektleder fra Høgskolen Innlandet, henholdsvis fra studiestedene Elverum og Kongsvinger, reiser denne sommeren til Japan. Her skal de i to uker være sammen med andre sykepleierstudenter og -lærere ved Kitasato-universitetet i Sagamihara, ikke så altfor langt unna hovedstaden Tokyo.

– Målet for studentene er å lære så mye som mulig om hvordan det er å være sykepleier i Japan og hvordan de jobber, sier Anders Øverby.

Han er prosjektleder ved Høgskolesenteret i Kongsvinger og er mannen bak utvekslingsideen. I 2018 er det nemlig sykepleierstudenter og -lærere fra Japan sin tur til å komme til Norge.

– Jeg håper studentene kan få noen aha-opplevelser, både over ting som blir gjort bra i Japan som vi kan lære av, og ting vi gjør bra i Norge som de kan lære av, sier Øverby.

Jobber for forskningssamarbeid

Den detaljerte planen for hva den norske delagasjonen skal gjøre under oppholdet, er ikke spikret enda. Men de skal tilbringe mye tid i klasserommet, bo på eller nærme campus, delta i faglige diskusjoner, få omvisninger og se sykehuset og hvordan de jobber der.

Jeg håper studentene kan få noen aha-opplevelser, både over ting som blir gjort bra i Japan som vi kan lære av, og ting vi gjør bra i Norge som de kan lære av.
Anders Øverby, prosjektleder

Prosjektleder Øverby forteller at når de kommer hjem fra turen, skal de ha presentasjoner med bilder for å vise og fortelle hva de har sett og lært, og diskutere med medstudenter.

– Så får vi se om dette igjen kan generere noe som kan tas med direkte inn i arbeidslivet. Man vil jo alltid at det man lærer skal bli noe man kan bruke, sier Øverby.

I tillegg har han en ambisjon om å få til et forskningssamarbeid med Japan, og er i samtaler om dette.

– Kanskje vi kan finne nye metoder eller ny teknologi som kan tas inn i helsetjenestene, spør Øverby.

Spente studenter

– Dette skal være en kulturell utveksling. Ikke bare faglig. Vi må forstå kulturen slik at vi kan skjønne forskjellene vi ser i måtene ting gjøres på. Jeg tror man vokser mye som menneske på det, sier Øverby.

Studentene som skal være med er Andreas Jansrud fra Elverum og Kathrine Axe fra Kongsvinger. Til Glåmdalen i februar uttrykte de sine forventninger til turen.

– Jeg kommer nok særlig til å følge med på temaet eldreomsorg, for eksempel hvordan de bruker moderne velferdsteknologi, sa Jansrud til Glåmdalen.

– Jeg vil gjerne vite mer om hvilke spesifikke fag de har i sykepleierutdanningen sin, hvor de har praksis og lignende, sa Axe.

Lærerne som skal være med er Marit Berg og Emily Bergersen.

– Dette blir kjempespennende. En reise for livet, sier Øverby entusiastisk. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse