fbpx Lege tapte rettssak om spiralnekt Hopp til hovedinnhold

Lege tapte rettssak om spiralnekt

Bilde av en rettsaksklubbe med et norskt flagg i bakgrunnen
TAPTE: Jachimowicz fikk ikke medhold av retten, som kom til at oppsigelsen ikke krenker legens samvittighetsfrihet eller religionsfrihet, og at den heller ikke av andre grunner er ugyldig. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Oppsigelsen av Katarzyna Jachimowicz er kjent gyldig av retten.

Legen Katarzyna Jachimowicz tapte saken mot Sauherad kommune etter at hun ble sagt opp fordi hun ikke ville sette inn spiral hos kvinner. Hennes motstand mot spiral skyldes ar prevensjonmiddelet hindrer egget i å feste seg til livmora.

Historisk rettsak

Rettssaken i Aust-Telemark tingrett var historisk. Domstolen vurderte for første gang om en fastlege kan nekte å utføre lovpålagte tjenester ved å vise til et samvittighetsargument, skriver  Vårt Land.

Jachimowicz fikk ikke medhold av retten, som kom til at oppsigelsen ikke krenker legens samvittighetsfrihet eller religionsfrihet, og at den heller ikke av andre grunner er ugyldig.

Mistet jobben

Jachimowicz var fastlege i Sauherad fram til hun ble sagt opp i desember 2015. 

I fastlegeforskriften som kom i januar 2015, fastslås det at leger ikke har en reservasjonsrett, verken mot å vise kvinner til abort eller mot å sette inn spiral. Den katolske legen saksøkte kommunen og viste til retten til samvittighetsfrihet som er nedfelt i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.