fbpx Må jobbe oftere enn hver tredje helg Hopp til hovedinnhold

Må jobbe oftere enn hver tredje helg

I går vedtok bystyret i Arendal at alle helseansatte i turnus må jobbe to ekstra helger i året. NSFs hovedtillitsvalgt frykter mange vil slutte, og at det vil gjøre rekruttering vanskelig.

Det var i forbindelse med prosjektet «heltidskultur» at Administrasjonen i Arendal kommune ønsket å innføre mer helgejobbing for ansatte som jobber turnus. I første omgang var det snakk om fem ekstra helgevakter for alle nyansatte. Resultatet var at flere takket nei til ledige stillinger, og kravet ble droppet.

I stedet ble det foreslått at alle ansatte helsearbeidere i turnus skal jobbe en ekstra helg i halvåret. Det blir to ekstra helgevakter i året. I går ble forslaget vedtatt med 19 mot 16 stemmer i bystyret.

Norsk Sykepleierforbunds (NSF) hovedtillitsvalgt i Arendal kommune, Ann Marit Strædet, er bekymret for det framtidige tilbudet til pasientene, de ansattes helse, arbeidsmiljøet, ansattes familiesituasjon og framtidig rekruttering.

– Vedtaket gjelder også eldre arbeidstakere som har gjort en formidabel innsats gjennom mange år. Dette fortjener de ikke, sier Strædet.

Bruker styringsretten

Den 11. november informerte arbeidsgiver at den ville bruke styringsretten for å få innført en ekstra helgevakt per halvår. Den varslede omorganiseringen omfatter totalt 1 495 ansatte som jobber turnus i blant annet hjemmetjenesten og på institusjoner.

Endringene er innarbeidet i avtaler med Fagforbundet, Delta og Fellesorganisasjonen. NSF har ikke signert avtalen, og står i dag uten avtale.

– Det er en tøff situasjon å stå i. Men det hjelper å ha medlemmene i ryggen, sier Strædet.

Håper på konstruktiv dialog

Administrasjonen i kommunen viser til at de to ekstra helgevaktene i året er nødvendig for å etablere heltidsstillinger. Og i et informasjonsskriv om den nye ordningen skriver kommunalsjefen at den vil bedre arbeidsvilkårene for ansatte i små stillinger, som ofte er avhengig av å ta hyppige ekstravakter i helgene for å få nok inntekt.

Ann Marit Strædet er forundret over at Administrasjonen ikke tar på alvor at etterspørselen etter sykepleiere vil øke betraktelig i årene som kommer. Mer helgejobbing bidrar ikke til økt rekruttering.

– Når alvoret siger inn håper jeg på en konstruktiv diskusjon med arbeidsgiver, hvor vi kan bli enige om en avtale NSF kan signere, sier Strædet.

Les: Høy turnover i Arendals hjemmetjeneste

Les: - Åtte har sluttet hittil i år

Administrasjonen tar ikke på alvor at etterspørselen etter sykepleiere vil øke betraktelig i årene som kommer.
Ann Marit Strædet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse