fbpx – Mye uvitenhet om hpv Hopp til hovedinnhold

– Mye uvitenhet om hpv

Bildet viser studentene bak hpvinfo.hib
BRUKER SOSIALE MEDIER: Vigdis Gudmundsdottir (til venstre), Marianne Jørs, Monica Helen Sæle Kårstad, Britt Helen Grindheim og Amanda Bø Fjell informerer om hpv og vaksine. Foto: Privat

– Må man være jomfru for å ta hpv-vaksinen?

– NEI, sier sykepleierstudent Marianne Jørs.

Fra 1. november får alle unge kvinner født etter 1991 tilbud om gratis hpv-vaksine.

– Men mange vet altfor lite om hva hpv er, sier sykepleierstudenter ved Høgskolen i Bergen.

Eget prosjekt

Marianne Jørs, Britt Helen Grindheim, Amanda Bø Fjell, Vigdis Gudmundsdottir og Monica Helen Sæle Kårstad har hpv-vaksinen som prosjekt i faget helsefremmende og forebyggende sykepleie i tredjeåret på Høgskolen i Bergen.

– Jeg hørte første gang om vaksinen for mange år siden, av min mor som er helsesøster, sier Marianne Jørs.

Hun tok vaksinen i 2009, da hun studerte i Budapest.

Har tenkt at den er for barn

– Jeg skal ta vaksinen når den blir tilgjengelig 1. november, sier Britt Helen Grindheim.

– Jeg har tenkt at den tilhører barnevaksinasjonsprogrammet og derfor ikke har vært aktuell for meg som voksen, men skjønner nå at det er feil. Jeg manglet rett og slett informasjon, sier hun.

Ikke klar over sammenhengen

– Jeg visste ikke hva hpv var før inntil nylig, sier Monica Helen Sæle Kårstad.

– Selv om jeg har hatt livmorhalskreft i familien var jeg ikke klar over sammenhengen mellom hpv og kreft. Og jeg tror det er mange som ikke er klar over den, spørsmålene vi får tyder på det.

Tok den i Danmark

– Jeg hadde bestemt meg for å ta den, men ventet da jeg hørte den ville bli gratis, forteller Amanda Bø Fjell.

Vigdis Gudmundsdottir har tatt vaksinen. Det gjorde hun i Danmark i 2012.

– Da var det mye diskusjon rundt hpv i Danmark, og det gikk opp for meg hvor viktig vaksinen er, sier hun.

Mange spørsmål

I Norge gis vaksinen til jenter i sjuende klasse. Men siden den ble innført i 2009, har fagfolk tatt til orde for at eldre jenter også burde fått tilbudet. Vaksinen som tilbys fra 1. november er en såkalt opphentingsvaksine, som betyr at jentene som akkurat var for gamle til å få vaksinen da den ble innført i 2009, får tilbudet nå.

Prosjektet til studentene i Bergen er å informere om dette tilbudet. De har valgt å bruke sosiale medierog planlegger egen hpv-dag. De sier de får mange spørsmål.

– En spurte om man må være jomfru for å få vaksinen, svaret er selvfølgelig nei, sier Marianne Jørs.

Andre lurer på om de må vente med sex til alle tre dosene med vaksinen er satt.

– Svaret på det er også nei, sier Britt Helen Grindheim.

– Vaksinen gir beskyttelse med en gang. Grunnen til at den gis i tre doser er at den skal virke lenge, trolig har den livslang effekt.

Mange spør også om kondom.

– Vi sier: For all del, bruk kondom! Den beskytter mot uønsket graviditet og andre kjønnssykdommer. Men akkurat mot hpv gir ikke kondom fullgod beskyttelse, sier Monica Helen Sæle Kårstad.

– Det gjør vaksinen. Men det er viktig å huske at den ikke beskytter mot alle typer hpv, men de to typene med høyest risiko for å utvikle kreft, sier Marianne Jørs.

Ikke bare livmorhals

De får også mange spørsmål fra gutter.

– De lurer på hvorfor vaksinen ikke er gratis for dem og, sier Amanda Bø Fjell.

– Vi oppfordrer dem til å engasjere seg for at gutter også skal få den. Men mange gutter er ikke engang klar over at hpv også kan gi kreft hos gutter. Den er kjent som livmorhalskreftvaksinen, og det er jo bare jenter som har livmorhals. 

Det siste året har det vært mye skriverier i Danmark om mulige bivirkninger av hpv-vaksinen. Vigdis Gudmundsdottir sier det ikke har gjort henne mer skeptisk. Bivirkninger er også noe de sjelden får spørsmål om.

– Kun en uttrykte skepsis til vaksinen. De fleste synes vaksinen er viktig. Det som er viktig for oss, er å få informasjonen ut til de som kan få vaksinen og vise at dette er en forholdsvis enkel investering i egen helse i fremtiden.

Fra student til student

Helsesøster og høyskolelærer Agnes Giertsen har ansvaret som prosjektveileder fra skolens side. Hun sier det var naturlig å ta tak i hpv-vaksinen som nå tilbys eldre jenter.

– Studentene er i den aktuelle målgruppen som ikke har fått tilbudet før, sier hun.

– At student informerer student eller at det er noen i samme aldersgruppe som informerer, vi vil jo også gjerne nå de som ikke er studenter, har vist seg tidligere å være effektivt. Og jeg synes det er fantastisk hvordan studenene i dette prosjektet har jobbet med å nå frem. Jeg er spent på hvor mange som kommer for vaksine.

– Burde fått tilbudet før

Giertsen er også klar på at hun synes tilbudet burde kommet før. 

– Vi som jobber med unge og seksuell helse ser at kondombruken er liten og at mange har flere sex-partnere. Det gir større smittefare for hpv og gjør det enda viktigere med vaksine. Jeg mener også gutter burde få tilbudet. Jo flere som vaksinerer seg, jo bedre beskyttelse for alle, sier hun.

Ved siden av jobben som høgskolelærer er hun helsesøster på helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen. Her har hun fått en del spørsmål om hpv-vaksine fra eldre jenter tidligere. Hun har også satt vaksinen, men da har jentene betalt den selv.

– Typisk er dette jenter som enten har foreldre som er helsepersonell eller de har noen rundt seg som har fått celleforandringer i livmorhalsen som skyldes hpv, forteller hun.

Les også: Klart for å vaksinere eldre jenter mot hpv

 

Ønsker du flere nyheter? Meld deg på SYKEPLEIENS NYHETSBREV.

Jeg visste ikke hva hpv var før inntil nylig.

Monica Helen Sæle Kårstad
Les også: