fbpx Dette frykter vi mest Hopp til hovedinnhold
Spørreundersøkelse

Dette frykter vi mest

Bildet viser en stor samling mennesker.

Kreft er det nordmenn frykter aller mest av sykdom og lidelser, og de frykter det langt mer enn det som faktisk topper dødsstatistikken.

Kreft er den sykdommen eller lidelsen desidert flest av oss frykter å bli rammet av, ifølge TNS Gallups helsepolitiske barometer som ble offentliggjort mandag.

Faktisk er det over åtte ganger flere som engster seg for kreftsykdommer, enn for hjerte- og karsykdommer, som er nummer to på engstelseslisten.

Dette til tross for at det er sistnevnte kategori som tar livet av flest her i landet.

58 prosent frykter kreft

På spørsmål om hvilke sykdommer eller lidelser man frykter mest, oppga hele 58 prosent av de spurte i TNS Gallups undersøkelse «kreftsykdommer», mens kun 7 prosent krysset av for «hjerte-/karsykdommer».

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet skyldtes 29,7 prosent av dødsfallene i Norge i 2014 hjerte- og karsykdommer, mens noen færre, nærmere bestemt 27,4 prosent døde av ulike former for kreft.

Usynlige sykdommer

– Det er ikke egentlig så overraskende at kreft topper en slik liste, men at er et såpass stort sprik ned til hjerte- og karsykdommer, vitner jo om en ubalanse.

Det sier nestleder i NSFs landsgruppe av kardiologiske sykepleiere, Gunhild Brørs.

– Jeg tror noe av årsaken ligger i at det å leve med hjerte- og karsykdommer tross alt er relativt usynlig i offentlig debatt og media.

Brørs understreker at all oppmerksomhet som finnes rundt forebygging og risikofaktorer er bra, men at mange likevel vet lite om hvordan det faktisk er å ha en hjertesykdom.

– Her er det selvsagt stor individuell variasjon, men vi ser at enkelte kan bli overrasket over at de får en psykisk reaksjon på sykdommen fordi det ikke er snakket så mye om det. Da er det viktig at vi som sykepleiere er til stede, spesielt dersom pasienten ikke har så stort nettverk rundt seg.

TNS-undersøkelsen er foretatt blant et representativt utvalg på 1728 respondenter i perioden 15. til 24. januar i år.

[E]nkelte kan bli overrasket over at de får en psykisk reaksjon
Gunhild Brørs

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse