Løfter frem tarmen
Kreftforeningen benytter anledningen til å kreve nasjonal tarmscreening på verdens kreftdag 4. februar.
Kreftforeningens generalsekretær, Anne Lise Ryel, betegner tarmkreft som "den tause kreftsykdommen".
Årlig får mer enn 4 000 nordmenn tarmkreft. Det gjør den til den nest vanligste kreftformen og er blant kreftformene som tar flest liv. Ifølge Kreftforeningen dør fire nordmenn hver dag av tarmkreft.
Screening redder liv
- En rekke undersøkelser, både nasjonale og internasjonale konkluderer entydig at tarmkreftscreening redder liv. Bare i Norge kan dette trolig redde opp mot 300 hvert år. Det er tre ganger så mange som dør i trafikken. Hvor lenge skal dette egentlig utredes? Vi vet mer enn nok til å innføre et nasjonalt screeningprogram umiddelbart, sier Kreftforeningens generalsekretær, Anne Lise Ryel i en pressemelding.
En fersk meningsmåling utført av TNS Gallup på vegne av Kreftforeningen, Oslo Cancer Cluster og Kreftregisteret viser at få er klar over den hyppige forekomsten.
Mangler kunnskap
Tarmkreft er ifølge Kreftforeningen den kreftformen vi har minst kunnskap om. Hele 80 prosent av de spurte i Gallup-undersøkelsen, sa at de hadde dårlig eller ingen kunnskap om tarmkreft.
- Avisene skriver knapt om sykdommen. Dette er ikke bra, og vi har helt klart en jobb å gjøre med å informere bedre om en sykdom som rammer så mange, sier Ryel.
Sykdommen ingen snakker om
Kreftforeningen hevder at dette er «sykdommen ingen snakker om».
- Mens nesten åtte av ti svarer at de opplever mest åpenhet rundt det å ha brystkreft, kommer tarmkreft helt i den andre enden av skalaen. Tallene er ikke overraskende, men ikke desto mindre trist og urovekkende. Jeg vet om mange tarmkreftpasienter som synes det er vanskelig å snakke om at de har kreft i tarmen fordi det blir for intimt. Selv i vårt superåpne samfunn der vi deler alt med alle, er dette flaut. Sånn kan vi ikke ha det, sier Ryel.
Klar melding
Ryel har en klar melding til helseministeren:
- Hovedproblemet med tarmkreft er at den er vanskelig å oppdage. Når symptomene melder seg, kan kreften dessuten allerede ha kommet langt. Jo tidligere oppdagelse, jo større er sjansene for å overleve. Den eneste måten å oppnå dette på, er å innføre et nasjonalt screeeningprogram for tarmkreft.
Pilotprosjekt
I Norge har Kreftregisteret fått ansvar for å gjennomføre et pilotprosjekt med 140.000 inviterte deltakere mellom 50 og 74.
Prosjektet har startet opp i Akershus, Buskerud og Østfold, og nesten 93.000 personer fått invitasjon til å være med.
Selv om prosjektet startet opp allerede i 2012, har beslutningen om å innføre tilbudet til hele landet, latt vente på seg. Kreftforeningen sier at en beslutning neppe kommer før pilotprosjektet er avsluttet og evaluert i 2018.
Kreft i Europa
Tall fra Eurostat viser at hvert fjerde dødsfall i EU, skyldes kreft. Det betyr at rundt 1,3 millioner mennesker døde av kreft i EU i 2013. Lunge-, tarm- og brystkreft er kreftformen som tar flest liv.
Du kan lese mer om Eurostat-statistikken her.
0 Kommentarer