fbpx Obs! Har du glemt noe? Hopp til hovedinnhold

Obs! Har du glemt noe?

Nærbilde av helsepersonell som gjennomfører en operasjon

Tamponger, bor, kompresser, wire, nål, skrue, skiver, bor, plater og metallklips. Dette er noen av de 77 gjenstandene som helsepersonell har glemt igjen inne i pasienter de siste ti årene.

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har gått igjennom saker som gjelder gjenglemte gjenstander inni pasienten.

 Vi har hatt 77 medholdssaker fra 2005-2014. Totalt er det  utbetalt 11 millioner kroner i erstatning. I noen av sakene gjenstår det utbetalinger, fordi saken ikke er ferdig når det gjelder å fastsette endelig erstatning, sier kommunikasjonsdirektør, Øydis Ulrikke Castberg, til sykepleien.no.

Tamponger og kompresser

I over halvparten av sakene (43) er det gjenglemte kompresser og tamponger som er årsak til klage fra pasienter. I 19 av sakene er metallgjenstander glemt igjen. For eksempel spatel, wire, nål, skrue, skiver, bor, plater.

– I øvrige saker er det blant annet dren, stent, plastbit, tråd, plastbiter og sårstifter som er gjenglemt, sier Castberg.

 Har dere behandlet saker hvor sykepleiere er direkte involvert?

– Vi registrerer ikke hvilken type helsepersonell som er involvert. Men slik jeg har forstått det, er det sykepleier som i praksis har ansvaret for å telle opp under operasjonen og holde oversikten over alt utstyr som brukes, sier hun.

Ett dødsfall

 Hva har det gjenglemte utstyret ført til av skader?

– For de fleste har det gitt forlenget sykdomsforløp og reoperasjoner. Årsaken er at  det gjenglemte utstyret har ført til infeksjon og smerter. Noen har opplevd skade på nerver, som har ført til lammelser. I ett tilfelle døde pasienten som følge av gjenglemt utstyr, og i et annet tilfelle måtte en finger amputeres, sier  Castberg.

I sakene som er avslått er det hovedsakelig konkludert med at gjenglemt utstyr ikke har ført til skade, eller at erstatningssøkerne ikke har hatt et økonomisk tap.

Nærbilde av brett med operasjonsinstrumenter

Metalspatelet som forsvant

Case 1: En kvinne i 50-årene ble operert på grunn av magesår. Ved lukking ble det brukt en metallspatel for å holde tarmene unna. Etter operasjonen oppdaget operasjonssykepleier at et instrument manglet, men på grunn av størrelsen ble det ansett som helt usannsynlig at det var gjenglemt i buken. Hun ble reinnlagt etter en måned grunnet magesmerter. Ved undersøkelse ble metallspatelen oppdaget, og hun ble operert umiddelbart. Ved kontroll var det tilfredsstillende forhold.

NPEs vurdering: Det foreligger svikt i behandlingen. Operasjonssykepleiers melding om manglende instrument burde vært fulgt opp med røntgenundersøkelse. Den gjenglemte gjenstanden førte til plager i magen i en måned før hun ble reoperert. Pasienten har krav på erstatning.

Den forsvunnede wire-en

Case 2: En Mann i 60-årene fikk utført angiografi på grunn av mistanke om hjertesykdom. Etter undersøkelsen utviklet han plager i høyre arm. Etter 14 måneder ble det ved undersøkelse oppdaget at en wire på 40 cm var gjenglemt. Det ble utført operasjon med fjerning av føringswire. Det ble behov for nok en operasjon da en bit av wiren fortsatt var igjen.

NPEs vurdering: Det foreligger svikt i behandlingen. At man ikke oppdaget at en føringswire ble glemt igjen skyldes rutinesvikt. Pasienten har krav på erstatning.

Magesmertene som ikke ga seg

Case 3: En kvinne i 50-årene ble operert med fjerning av eggstokker. Etter inngrepet ble hun plaget med magesmerter. Hun ble innlagt på sykehus flere ganger. Tilstanden ble oppfattet som tarmslyng og sammenvoksninger. To år etter operasjonen ble hun på nytt innlagt på sykehus. Da smertene denne gangen ikke gikk over, ble hun operert. Det ble funnet en tupfer (sammenrullet gasbind) som var gjenglemt etter den første operasjonen.

NPEs vurdering: Det foreligger svikt i behandlingen. Gjenglemming av utstyr skal ikke kunne skje da det alltid skal telles både før og etter inngrep. Den gjenglemte tupferen har medført smerter i en toårsperiode og behov for reoperasjon. Pasienten har krav på erstatning. 

Øydis Ulrike Castberg

Flere eksempler på saker som har fått medhold:

 • Gjentatte/vedvarende plager med bihulebetennelse/smerter på grunn av gjenglemt tampong
 • Infeksjon etter behandling av skulderbrudd - fant rester av gjenglemt bor
 • Smerter/manglende gripeevne etter operasjon av skade i tommel - feil skrue/gjenglemt metallpinne
 • Rotspissamputasjon av tann - gjenglemt gassbind - infeksjon - tapt tann
 • Gjenglemt metallklips i navlen etter kirurgisk inngrep som førte til behov for to operasjoner
 • Gjenglemt kompress i magen førte til tarmslyng, reoperasjon og psykiske problemer
 • Infeksjon med gule stafylokokker etter leggbrudd - gjenglemt stoppskive
 • Gjenglemt stent etter operasjon for gallestein - betennelse i gallegangen
 • Opererte magesår - glemte igjen metallspatel i buken - måtte reopereres
 • Gjenglemte kompresser i operasjonssår ga infeksjon og brokk

  Les også:
  Over 100 kvinner fikk sviktende brystkrefterstatning
  Kreft i kjønnsorgan: 89 menn feilbehandlet

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse