fbpx 89 menn feilbehandlet Hopp til hovedinnhold

Kreft i kjønnsorgan: 89 menn feilbehandlet

Mann som står i undertøy og beskytter kjønnsorganet
KUNNE VÆRT UNNGÅTT: - Dette er en tragedie for disse mennene og deres pårørende, sier avdelingsdirektør i NPE, Anne-Mette Gulaker Illustrasjonsfoto: Colourbox

89 menn er blitt feilbehandlet etter kreft i kjønnsorganer de siste fire årene: Åtte menn har dødd og 25 har fått en forverret prognose.

 

 

De siste fire årene har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) gitt medhold i 89 saker hvor menn er blitt feilbehandlet etter kreft i kjønnsorganer. 

- Feilene har alvorlige konsekvenser for mennene og deres pårørende, melder NPE på sine nesttsider.

NPE mener tilfellene kunne vært unngått med bedre rutiner.

Åtte dødsfall

Av de 89 sakene, har åtte menn dødd og 25 av mennene har fått en forverret prognose av sykdommen.

- Dette er en tragedie for disse mennene og deres pårørende. Dette er feil som ikke skulle skjedd. Vi vet at hvis disse mennene hadde fått stilt riktig diagnose og fått riktig behandling tidligere, hadde de hatt en bedre sjanse til å bli friske, sier avdelingsdirektør, Anne-Mette Gulaker i en pressemelding.

Prostatakreft dominerer

78 av sakene NPE har gitt medhold, gjelder prostatakreft. De andre krefttypene er kreft i testikler og i penis.

- Utilstrekkelige undersøkelser og manglende evne til å følge opp symptomer på disse krefttypene, fører i mange tilfeller til at kreftdiagnoser dessverre blir stilt for sent. Resultatet for disse mennene blir et forlenget sykdomsforløp og i noen tilfeller forkortet levetid, sier Gulaker.

Svikt i diagnostikk

24 prosent av sakene gjelder svikt i behandling. 73 prosent av gjelder svikt i diagnostikken.

- Her ser vi blant annet eksempler på mangelfull oppfølging eller mangel på henvisning videre. Det er også tilfeller av feiltolkning av prøvesvar eller mangelfulle undersøkelser, opplyser NPE.

Sakene har ført til utbetalinger på rundt 36 millioner kroner, men det gjenstår fremdeles å utbetale erstatning i noen av sakene.

Gjennomsnittsalderen blant mennene er 60 år. Den yngste som er tilkjent erstatning er 26 år, mens den eldste er 85 år.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.