fbpx Vil gi hpv-vaksine til flere Hopp til hovedinnhold

Vil gi hpv-vaksine til flere

Bildet viser tre jenter i forskjellige aldre.

Gratis hpv-vaksine til jenter opp til 26 år, foreslår regjeringen. Overlege mener det kan forebygge 150 tilfeller av livmorhalskreft i hvert årskull som får vaksinen.

– Jeg er veldig positiv, sier Sveinung Wergeland Sørbye, overlege i klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Han har lenge vært en ivrig tilhenger av hpv-vaksine.

Rammer også unge

Hpv, eller humant papillomavirus, kan gi livmorhalskreft hos kvinner. Hvert år får 300 kvinner i Norge denne krefttypen, og mange av dem er under 35 år. En vaksine kan redusere dette tallet drastisk.

– For hvert årskull vi vaksinerer kan vi forebygge 150 tilfeller av livmorhalskreft, anslår Sveinung Wergeland Sørbye.

Norske myndigheter har tidligere sagt nei til forslag om å utvide tilbudet om hpv-vaksine.

Les: Sier nei til hpv-vaksine på blå resept

– Hva med guttene?

Men han mener potensialet for å forebygge er større om man også vaksinerer gutter. Blant norske hpv-eksperter er det bred enighet om at vaksinen bør anbefales begge kjønn.

– Både med tanke på kreft hos gutter, men også for å beskytte jenter som av ulike grunner ikke tar hpv-vaksinen, sier Sørbye.

Les: Skal gutter få jentevaksinen?

Flere typer kreft

Hpv er særlig knyttet til kreft i livmorhalsen hos kvinner, men kan også forårsake kreft i penis, anus, vagina, vulva, munnhule og svelg. I Sverige har man for eksempel sett en epidemisk økning i mandel- og tungkreft hos unge menn som knyttes til hpv, ifølge Läkartidningen.

Smitter lett

Hpv smitter seksuelt og er svært vanlig. Vanligvis er infeksjonen helt ufarlig, fordi kroppen kvitter seg med viruset. Men hos noen blir viruset værende i slimhinnene og kan over tid lage kreft. Slimhinnene i livmorhalsen er spesielt sårbare, og hpv regnes som årsak til nesten all livmorhalskreft. Fordi utviklingen av livmorhalskreft tar flere år og kan oppdages ved hjelp av celleprøver er dette en kreftform det i teorien er mulig å unngå helt med vaksine og jevnlige celleprøver.

Les: Kreften som kan forhindres

Ny sjanse

I Norge er hpv-vaksinen foreløpig et tilbud til jenter i sjuende klasse, men leger som blant andre Sveinung Wergeland Sørbye har lenge argumentert for at også eldre jenter bør få tilbudet.

Til NRK i går sa statsminister Erna Solberg i går at regjeringen i statsbudsjettet for neste år foreslår et opphentingsprogram slik at de som var eldre enn 12 år da vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009 og de som av ulike grunner ikke tok vaksinen skal få muligheten. Danmark har gitt dette tilbudet siden 2012.

Les: Danmark gir hpv-vaksine til flere

Helsesøstre positive

Også Kristin Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre, er positive til å utvide tilbudet om hpv-vaksine.

 – Vaksinen har vist seg å være effektiv, og da er det logisk å gi den til flere i den gruppen som har størst nytte av den, sier hun.

At det også vurderes å inkludere gutter er en naturlig følge.

– Men man må alltid nøye vurdere kostnader opp mot nytte, sier hun.

– Det er alltid et spørsmål hva som skal prioriteres. 

Få bivirkninger

Hpv-vaksinen har vært på Legemiddelverkets overvåkningsliste siden den ble innført i 2009. Slik det er vanlig for nye vaksiner, er helsepersonell blitt oppfordret til å melde inn bivirkninger.

150 000 jenter er så langt vaksinert i Norge og det er meldt om 589 bivirkninger. Nesten alle betegnes som lite alvorlige.

POTS

Men i Danmark har det i sommer vært mye oppmerksomhet på en mulig sammenheng mellom vaksinen og syndromet POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome). Det europeiske legemiddelkontoret har derfor startet en formell granskning for å avklare om det er en sammenheng, ifølge Legemiddelverket.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse