fbpx Dette bør du vite om nattarbeid Hopp til hovedinnhold

Dette bør du vite om nattarbeid

Hjemmesykepleierne Renate Haaland (t.v.) og Annemarthe Aarland er nattevakter. Her sjekker de meldinger på pc.

Å jobbe natt er som hovedregel ikke tillatt. Men noen – som sykepleierne – må holde hjulene i gang.

Å jobbe om natten er ikke for alle. Men noen må. Sykepleiere, for eksempel. Nattarbeid gjør dem mer sårbare på mange måter.

Her er fakta om risiko ved å jobbe når kroppene egentlig vil sove – og noen tips.

Dette er nattarbeid

Nattarbeid er definert i arbeidsmiljøloven. 

Dette er nattarbeid:

  • Arbeid mellom klokken 21 og klokken 06.
  • Kan ha uheldige helsemessige konsekvenser.
  • Som hovedregel ikke tillatt, men det er unntak for arbeid i helsesektoren.
  • Gir rett til gratis helsekontroll som skal tilbys før tiltredelse og så med jevne mellomrom, mener Norsk Sykepleierforbund. Gjelder både sykepleiere i tredelt turnus og i rene nattevaktstillinger.

 

Høneblund, powernap og nøkkelsøvn

Denne metoden har mange navn, anbefales av forskere, men ikke like populær blant arbeidsgivere:

Powernap, høneblund eller nøkkelsøvn er en kort periode med søvn, 10 til 30 minutter, gjerne i en stol eller sofa. Skal være bra for hjerte og hjerne.

Man kan holde et nøkkelknippe i hånden mens man glir inn i søvnen inntil nøklene faller i golvet og man våkner. Dette gir kortvarig oppkvikkende effekt, ifølge Aktiv i Oslo.

Risiko for brystkreft

Det kan se ut til at de som jobber i helsevesenet, spesielt sykepleiere, har en høyere risiko for å utvikle brystkreft enn andre. Dette skyldes endringer i reguleringen av hormonet melatonin, som beskytter mot kreft.

I høyrisikogruppen er kvinner opp til 60-årsalderen som har arbeidet om natten i 20 år eller mer.

Usunt på flere måter

Turnus- og nattarbeid har vist seg å være forbundet med søvnvansker, tretthet, søvnighet, gastrointestinale lidelser, kardiovaskulære lidelser, brystkreft, metabolske forstyrrelser, psykologiske symptomer samt ubalanse i forholdet mellom jobb og familie. Dette skriver søvnforskere i Sykepleien 11/2013.

Utsatt for vold

Ansatte i helsesektoren er blant dem som er mest utsatt for vold og trusler på arbeidsplassen. En av fire sykepleiere sier de har opplevd det, ifølge Norsk Sykepleierforbund.

Omfanget er antakelig enda større innen hjemmetjenesten, rus og psykiatri og akuttmottak. Underrapportering er sannsynlig.

Alenearbeid kan gjøre den ansatte mer sårbar, og risikoen øker på kveld og natt.

Stortinget gjorde vedtak om vold

Stortinget vedtok 15. mars å vurdere en ny forskrift om vold og trusler til arbeidsmiljøloven.

Stortinget ber også regjeringen om å utrede sammenhengen mellom bemanningssituasjonen og vold/trusler på arbeidsplassen.

Urettferdig arbeidstid, mener NSF

I 2010 fikk arbeidstakere i tredelt skift-/turnusarbeid rett til reduksjon i ukentlig arbeidstid, forutsatt et visst omfang av natt- og søndagsarbeid. Bestemmelsen har gitt mange sykepleiere kortere ukentlig arbeidstid.

Rene nattevaktstillinger ble ikke omfattet av arbeidstidsreduksjonen. Norsk Sykepleierforbund synes det er urimelig, men har ikke fått gjennomslag for kravet.

 

 

1 Kommentarer

Nancy Michaelsen

Hjelpepleier
2 måneder 1 uke siden

Det har irretert meg lenge, da mange hjelpe også jobber som spl gjør , de gjør faktisk mer arbeid også , så blir det skrevet som bare, jeg sier bare...spl. som blir syke på natt...f...pisspreik...Hjelpepleierne jobber også natt ...hjelpeleierne gjør en mye større jobb på natt, som vask i tillegg....vi blir jo ikke hørt...det er faktisk å bli kvalm av....!

Annonse
Annonse