fbpx – Krev oppdatert medisinliste Hopp til hovedinnhold

– Krev oppdatert medisinliste

Pasienter og pårørende må ikke stole blindt på legene som skriver ut medisinene, mener overlege.

Som pasient har man ifølge § 25 i fastlegeforskriften krav på til enhver tid å ha en oppdatert medisinliste og på å få en legemiddelgjennomgang, dersom man går på fire medisiner eller mer.

Les: Bivirkninger og legemiddelsikkerhet

Eldre mennesker er storforbrukere av medisiner. I Norge står folk over 65 år står for halvparten av det totale legemiddelbruket.

Alle medisiner kan gi mer eller mindre alvorlige bivirkninger. I tillegg er det slik at når to eller flere medisiner kombineres, kan det påvirke effekten, som kan bli sterkere, svakere eller en annen enn forventet. Det kan i verste fall gi alvorlige konsekvenser for pasienten.

– Pasienter og pårørende må ikke stole blindt på legene som skriver ut disse medisinene, sier overlege Morten Finckenhagen ved Statens legemiddelverk til abcnyheter.no.

Gjennomgang av medisinbruken

Nå oppfordrer overlegen pasienter som går på mange medisiner samtidig, til å kreve en slik grundig gjennomgang av medisinbruken.

Les: Legemiddel-gjennomgang

– Når pasienten er syk, svak og gammel så er det pårørende eller hjemmesykepleien som tar over, som må være advokat for pasientens interesser, sier Finckenhagen.

Det er svært viktig at folk krever å få en oppdatert medisinliste fra fastlegen, som viser hvilke medisiner de går på akkurat nå. En slik liste kan redde liv, mener Finckenhagen.

Han mener det vil være en «månelanding» for helsevesenet den dagen alle aktører kan se en felles, oppdatert medisinliste. Selv om det stadig gjøres grep for å bedre situasjonen, for eksempel med innføringen av e-resept, har man fremdeles en lang vei å gå, ifølge Finckenhagen. 

 

Som pasient har man krav på til enhver tid å ha en oppdatert medisinliste,
Morten Finckenhagen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse