fbpx Champagne – santé! Hopp til hovedinnhold

Champagne – santé!

Skal du skåle med bobler i kveld? Da bør du velge en som inneholder druesortene Pinot Noir eller Pinot Meunier, hvis britiske forskere har rett i sine antakelser.

Et måteholdent champagneforbruk kan bedre korttidshukommelsen (hos rotter, vel og merke). Kanskje kan det også redusere risikoen for hjerte-karsykdom.

En liten bedring

Forskere har tidligere vist at et beskjedent inntak av rødvin kan gagne hukommelsen og motvirke hjerte-karsykdommer, angivelig på grunn av sitt innhold av flavonoider. Vil du ha den samme effekten fra hvitvin, bør du satse på champagne. Hvis du bare tar et glass og fortsetter med et til to i uken over et par måneder, vil du kanskje merke en liten bedring i arbeidsminnet som har med orienteringsevnen i rom å gjøre.

Studie

Det gjorde i hvert fall de eldre rottene som var med i et forsøk ved Universitetet i Reading i Storbritannia. Studien ble publisert i fjor, med førsteforfatter Giulia Corona. Rottene ble sluppet løs i en labyrint, hvor de ble belønnet med en godbit hvis de fant fram til målet. Etter fem minutter måtte de gjøre den samme ruten igjen. De som hadde fått champagne i maten sin i seks uker (1,78 ml/kg vekt per dag), fant den samme ruten igjen i 70 prosent av tilfellene, mens kun halvparten av de som ikke hadde fått champagne lyktes.

Det samme forskermiljøet  har også studert champagnens effekt på friske frivillige menneskers blodårer, og funnet at den forbedrer mikrovaskulær blodgjennomstrømming. Risikoen for hjerte- og karsykdommer kan derfor muligens reduseres.

Ett til to glass i uka

Forskerne fra Reading mener at hvis funnene skal kunne overføres til mennesker, kan man si at et til to glass champagne fordelt utover en uke er nok for å bedre hukommelsen, men dette må selvfølgelig studeres nærmere før de kan si noe sikkert, både om champagnens eventuelle effekt på menneskers hukommelse og på forekomsten av hjerte-karsykdom.

Fenolsyrer

Forskerne har spekulert på hva årsaken til de positive effektene kan være, siden hvitvin og champagne ikke inneholder flavonoider. De mener det kommer av champagnens innhold av fenolsyrer. I motsetning til vanlig hvitvin har champagne relativt høyt innhold av polyfenoler. De økte mengdene med fenoler i champagne kommer hovedsakelig fra de røde druetypene Pinot Noir og Pinot Meunier, som brukes i produksjonen av champagne sammen med Chardonnay.

Et til to glass champagne fordelt over en uke, det vil vel si en slurk per dag, etter skjeen med tran … Godt nytt år!

 

Artikler fra de britiske forskerne:

  • Giulia Corona et al: Phenolic acid intake, delivered via moderate Champagne wine consumption, improves spatial working memory via the modulation of hippocampal and cortical protein expression/activation. Publisert i Antioxidants and Redox Signaling, 2013.
  • David Vauzour et al: Potential Health Effects of Champagne Wine Consumption. Publisert i British Journal of Nutrition, 2010.

 

Kilder: Ugeskrift for læger 176/25, Journal of Wine Research

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse