fbpx Sjokolade og blodtrykk Hopp til hovedinnhold

Sjokolade og blodtrykk

Resultatene fra en ny Cochrane-oversikt viser at sjokolade har en lett blodtrykksreduserende effekt på kort sikt.

Flavanolrike kakaoprodukter

Mørk sjokolade og flavanolrike kakaoprodukter har blitt assosiert med alternativ behandling for hypertensjon. Flavanol kan ha blodtrykksreduserende effekter fordi de stimulerer til vasodilatasjon og derfor også muligens redusert blodtrykk. Retningslinjer for forebygging og behandling av hypertensjon anbefaler livsstilsendringer og kostholdsendringer sammen med konvensjonelle medikamenter.

Kakao blir ekstraktert fra kakaobønner og er rik på flavanol. Flavanol finnes også i andre planter som bønner, aprikoser, bjørnebær, epler og teblader, men da i mindre konsentrasjoner. Mørk sjokolade inneholder større mengder kakao (50 til 85 prosent) enn melkesjokolade (20–30 prosent). Det er stor variasjon i innholdet av flavanol i sjokolade- og kakaoprodukter. Det er derfor viktig i forskningssammenheng å sammenlikne doseringen/konsentrasjonen av flavanol – ikke bare mengden sjokolade i studier.

Hva sier forskningen?

Forfatterne inkluderte 20 studier som vurderte bruken av daglig sjokolade sammenliknet med placebo i to til 18 uker og fant at det var en liten, men statistisk signifikant, reduksjon i blodtrykk (2–3 mm Hg) på kort sikt for personer som fikk flavanolrike sjokolade- eller kakaoprodukter.

Hva er denne informasjonen basert på?

Forskerne i Cochrane-samarbeidet har laget en ny oversikt over randomiserte studier som har undersøkt effekten av flavanolrik sjokolade- eller kakaoprodukter på blodtrykk hos personer med eller uten hypertensjon. Forskerne gjorde systematiske søk i flere databaser, og fant 20 studier med til sammen 856 hovedsakelig friske personer. De 20 studiene ble publisert mellom 2003 og 2011. Dokumentasjonsgrunnlaget var av lav kvalitet og det betyr at framtidig forskning kan endre tilliten vi har til disse resultatene og sannsynligvis endre effektestimatene. Det var metodiske begrensninger når det gjaldt fordelingsprosedyrer, blinding og frafall. De 20 studiene målte effekten av flavanolrik sjokolade- eller kakaoprodukter (mørk sjokolade, melkesjokolade eller flavanolrikt sjokoladepulver – i snitt cirka 500 mg flavanol per dag) sammenliknet med kontroll (for eksempel hvit sjokolade eller placebo pulverblandinger som ga

 

Kilde

Ried K, Sullivan TR, Fakler P, Frank OR, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 8.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse