fbpx Har tillit til SAK Hopp til hovedinnhold

Har tillit til SAK

- Det er ikke riktig at Statens autorisasjonskontor (SAK) kun tar utgangspunkt i timetall, sier statsekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen.

I flere artikler har Sykepleien belyst tema om studenter som tar utdanning utenfor EU/EØS og ikke får norsk godkjenning. Flere av Sykepleiens kilder i høgskolemiljø synes det er vanskelig at Statens autorisasjonskontor (SAK) er opptatt av å telle undervisningstimer, mens de selv styrer innholdet i sykepleierutdanningene etter kvalifikasjonsrammeverket.

LES: Foreldet metode

Teller ikke bare timer

- En av SAKs hovedoppgaver er å sikre at sykepleiere som søker norsk autorisasjon blir jevngodhetsvurdert. Hvordan er det mulig, når SAK kun teller timer og ikke innhold?

- SAK vurderer jevngodhet ut i fra om den utenlandske utdanningen kan sidestilles i nivå, innhold, formål og omfang med tilsvarende norsk utdanning. Det er dermed ikke riktig at SAK kun tar utgangspunkt i timetall, sier  statsekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen.

Sier selv de teller timer

Men på SAK sine hjemmesider ligger et intervju med direktør Anne Herseth Barlo. Der står følgende spørsmål og svar:

- SAK foretar en jevngodhetsvurdering mot norsk, tilsvarende utdanning. Hvordan konkret gjør dere dette?

Det er riktig at SAK legger til grunn at det i hovedsak er antall forelesningstimer som skal telles med i timeberegningen, ikke estimert antall timer studiebelastning som inkluderer selvstudier. I det timeantallet som SAK legger til grunn inngår de undervisningstimer som SAK har funnet relevante; altså de fagtimer som også ellers inngår i norsk sykepleierutdanning.», sier direktør Barlo.

SAK gjør en helhetlig vurdering

Ingen norske utdanninger Sykepleien har kontaktet har mer enn 750- 900 timer undervisning over tre år. Det betyr at SAK stille dobbelt så strenge krav til studenter som har tatt utdanning utenfor EU/EØS, enn i Norge.

- Hva tenker helsedepartementet om det?

- SAK foretar en konkret og helhetlig vurdering av hver enkelt søknad ut fra blant annet innhold. Det omfatter mer enn kun undervisningstimer, sier Erlandsen

Egnet måte

- Vil helsedepartementet gjøre noe for å sikre at SAK driver en forvaltning og saksbehandling som er i tråd med kvalifikasjonsrammeverket

- Helse- og omsorgsdepartementet følger opp underliggende etater på egnet måte. Statens helsepersonellnemnd er klageinstans for avslag på søknad om autorisasjon, sier Erlandsen. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse