fbpx Truer kvaliteten Hopp til hovedinnhold

Truer kvaliteten

Sola kommune i Rogaland planlegger å privatisere sykehjemsdriften. Marit Hay, hovedtillitsvalgt for NSF i kommunen er bekymret for konsekvensene.

Sola kommune er i en prosess hvor de skal se på om de skal konkurranseutsatte driften av nytt sykehjem. Dette bekymrer Norsk Sykepleierforbund (NSF), og det bør også bekymre pasienter, pårørende og ansatte i kommunen. Konkurranseutsetting gjøres primært for å spare penger, og da alle vet at kvalitet koster er det nærliggende å tro at besparelsene vil få konsekvenser for bemanning og kompetansenivået på den enkelte avdeling.

 

Pasientene betaler

For NSF er det vanskelig å se at konkurranseutsetting av sykehjem og kommunale omsorgstilbud er forenelig med god ressursutnyttelse av innbyggernes skattekroner.   Når kommunen konkurranseutsetter for å spare penger og den som vinner anbudet skal tjene penger, er det etter vår oppfatning pasientene som må betale for at begge partene skal nå sine mål.

Personalkostnadene er den desidert største utgiftsposten når det gjelder drift av sykehjem.  De ansattes lønns- og arbeidsvilkår, inklusive pensjon, utgjør om lag 80 prosent av driftsbudsjettet.  Kompetanse koster mer enn ufaglært arbeidskraft. NSF er kjent med at private og kommersielle sykehjem har lavere bemanning, færre ansatte med høy kompetanse og ansatte med dårligere lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår enn kommunale sykehjem med offentlig ansatte.

 

Frykter mer tvang

Rogaland har sykepleiermangel, til tross for at vi har blant landets høyeste sykepleierlønninger, og NSF kan ikke se hvordan et konkurranseutsatt sykehjem skal klare å rekruttere kompetanse om de tilbyr dårligere vilkår enn i regionen for øvrig.   Det de kan spare/tjene penger på er imidlertid å ha færre sykepleiere og øvrige ansatte på jobb enn hva kommunen har i dag. Hvorvidt det er faglig forsvarlig og i tråd med krav til pasientsikkerhet må følges med argusøyne. Ledere i kommunene rapporterer allerede i dag om en bemanning og kompetansesammensetning som nærmer seg grensen for hva de kan akseptere.

Færre sykepleiere medfører mer ansvar for den enkelte sykepleier. Dette reduserer muligheten til å følge opp den enkelte pasient. Pasientene er ofte svært syke og med et komplekst hjelpebehov. NSF Sola frykter også at færre ansatte og redusert tilgang på kompetanse vil medføre økt bruk av tvangsmidler, medisinering og andre tiltak som ikke er forbundet med verdighet og god praksis. Ønsker kommunen å oppfordre til en strategi slik den vi ser i andre konkurranseutsatte sykehjem; å erstatte sykepleiere med lavere kompetanse vil det nødvendigvis gå ut over kvaliteten i tilbudet.

 

Flest mangler og avvik

Pasienter, pårørende og politikerne i Sola bør ta seg tid til å lese bruker- og pårørendeundersøkelsen som Oslo kommune gjorde ved sine 44 sykehjem i fjor. Hovedstaden har mange konkurranseutsatte og kommersielt drevne sykehjem, og samtlige kom på nedre del av skalaen når det gjaldt pasienter og pårørendes opplevelse av kvalitet på tjenestene. De kan ta en telefon til Stord og etterspørre hvorfor de stanset sine planer om konkurranseutsetting.  Eller til Os for å høre hvorfor kommunen selv overtar driften av sykehjem etter at det var drevet kommersielt noen år.

NSF vil også vise til forskning fra USA, en nasjon med lang erfaring med kommersielle aktører i sykehjemsbransjen. Forskningen og en stor nasjonal undersøkelse tidligere viser det samme: Kommersielle sykehjem har lavest bemanning og de rapporterer flest mangler og avvik.

 

Ta en time-out

NSF Sola ber partiene som ivrer for konkurranseutsetting om å ta en time-out.  Lytt til erfaringene nevnt over. Sett opp en oversikt over utgiftene til konsulenter, rapporter, utarbeidelse av anbud, behandling av søknader fra tilbydere og mulige rettsforfølgelser fra tilbydere som mener seg urettmessig behandlet i prosessen.  Presenter den oversikten for kommunens innbyggere.

Men mest av alt ber NSF Sola dere tenke på hvem som skal betale prisen for kommunens besparelser og anbudsvinnerens fortjeneste.  Det er svaret på det spørsmålet som bekymrer NSF. Kanskje bør skattebetalere som er opptatt av en god helsetjeneste for pasienter og brukere i Sola kommune ha samme bekymring?

 

Les Tema Privatiseringens pris

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse