fbpx Et løfte som varer hele 2014? Hopp til hovedinnhold

Et løfte som varer hele 2014?

En god barndom varer hele livet, slo Erna Solberg fast i sin nyttårstale. Det lover bra for løftene om en satsning på helsesøstertjenesten.

I talen la Solberg stor vekt på at den nye regjeringen ønsker å styrke det psykiske helsetilbudet. Det må bli enklere å få hjelp, sa hun.

En måte å forebygge psykiske vanskeligheter i samfunnet på, er å ta tak i mobbingen blant barn og unge, ifølge Solberg.

-En ødelagt barndom kan sette dype spor. En god barndom varer hele livet, slo statsministeren fast.

Dermed tyder mye på at den blåblå regjeringen vil følge opp satsningen på helsesøstre som den rødgrønne regjeringen initierte før den gikk av i fjor. Daværende helseminister Jonas Gahr Støre satte av 180 millioner kroner for å styrke helsesøstertjenesten i skolen. Det tilsvarer 300 nye stillinger i 2014. Solbergs nyttårstale indikerer at Høyre og Fremskrittspartiet vil stå ved dette løftet, og sørge for at det faktisk blir noe av de varslede stillingene i løpet av dette året.

Helsedirektoratet konstaterte allerede i 2010 fast at det er behov for hele 1550 ekstra årsverk i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Av disse burde 860 være helsesøster-årsverk, mente direktoratet.

I valgkampen lovet både Høyre, Frp, Krf og Venstre  å øke antallet helsesøsterstillinger. Venstre, som samarbeider med regjeringen om budsjettet,  har sågar gått inn for en opptrappingsplan på 1000 nye helsesøstre over fire år. 

Skal man sikre barn og unge en mobbefri hverdag, vil skolehelsetjenesten spille en avgjørende rolle. Det står ikke på helsesøstrene selv. Søkingen til helsesøsterutdanningen er stor. Paradokset er at mange nyutdannede helsesøstre ikke får jobb, eller at skolehelsetjenesten bare tilbyr lave stillingsbrøker.

Sykepleien skrev i fjor at nye Kuben Videregående skole i Oslo, med 1000 elever, ikke hadde en eneste helsesøster da de åpnet dørene høsten 2013. Til tross for at behovet er enormt, jobber fire av ti helsesøstre i Norge med andre oppgaver enn det de primært er utdannet til.

Det kan Solberg gjøre noe med nå.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse