fbpx – Elektrosjokk til gravide siste utvei Hopp til hovedinnhold

– Elektrosjokk til gravide siste utvei

Elektrosjokk brukt på gravide er slett ikke ufarlig.

ECT, også kalt elektrosjokkbehandling, brukt på gravide er slett ikke ufarlig og bør kun brukes som en siste utvei. Det viser en ny, stor internasjonal studie som omfatter 169 gravide kvinner med en gjennomsnittsalder på 29 år.


I andre trimester

Forsker Kari Ann Leiknes ved Kunnskapssenteret for helsetjenesten er førsteforfatter på den systematiske oversikten. Hun og flere kolleger har gått gjennom verdenslitteraturen på jakt etter kasuistikkstudier av gravide som har fått ECT-behandling. Kasuistikker er det eneste som finnes av forskning på dette.

Gjennom dette arbeidet har hun identifisert 169 gravide kvinner som har fått ECT-behandling helt tilbake til 1942 og fram til 2003, hovedsakelig gitt mot depresjon eller bipolar lidelse. De fleste kvinnene ble behandlet med elektrosjokk i andre trimester.

 

Redusert hjertefrekvens og tidlig fødsel

Hos bortimot en tredel ble det rapportert om uønskede hendelser som redusert hjertefrekvens hos fosteret, sammentrekninger av livmor og prematurfødsler, det vil si fødsler mellom 29. og 37. svangerskaps uke.

Studien viser en total dødelighet hos barn på 7,1 prosent.

– Internasjonale retningslinjer sier at det ikke er farlig for fosteret å gi ECT under graviditet. Våre funn viser at det er en risiko.

– Må oppdatere retningslinjene

– Det er et sterkt behov for oppdaterte internasjonale retningslinjer når det gjelder bruk av elektrosjokk på gravide, sier Leiknes. Klikk her for å lese mer om studien.

Sykepleien har tidligere skrevet om problemstillingen. I 2008 var både faggruppen for psykiatriske sykepleiere og Helsedirektoratet ukjent med at dette var praksis. Psykiater og overlege Harald Brauer fortalte den gang at han hadde gitt ECT-behandling til gravide. Les mer om det her: Elektrosjokk til gravide


Skal kartlegge

Ifølge Kunnskapssenteret kan ECT på gravide benyttes ved behandling av meget alvorlige psykisk lidelser når alt annet av behandling er vurdert utilstrekkelig eller uten effekt. Ifølge Kunnskapssenteret er det i Norge svært sjelden at gravide behandles med ECT.

Helsedirektoratet arbeider nå med en kartlegging av bruk av ECT i Norge. Den vil foreligge våren 2014.

 



 

 

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse