fbpx – Vi har sagt fra om dette i flere år Hopp til hovedinnhold

– Vi har sagt fra om dette i flere år

– Dette understreker behovet for nasjonale retningslinjer, sier studentlederne Stian Aasoldsen og Margrete Kanstad.

De sikter til flere av svarene i Sykepleiens spørreundersøkelse. Over halvparten av lektorene i undersøkelsen, og 4 av 10 spurte studenter mener at kvaliteten på praksisstedene ikke er god nok.

Vel 2000 studenter og 146 lektorer svarte på spørsmålene. Undersøkelsen ble sendt til 8281 studenter 403 lektorer.

– Det er nitrist å se hva lektorene og studentene svarer. Samtidig bekrefter det en mistanke vi har hatt lenge, og som vi har sagt fra om over flere år: Praksisdelen av utdanningen er for dårlig. Det er for tilfeldig hva sykepleierstudentene lærer.

– Vi forstår ikke at dette ikke har blitt tatt tak i tidligere, det er ikke slik at kvaliteten brått har sunket i år, sier de.

 Fakta om undersøkelsen kan du lese her.


Har retningslinjer klare

Studentlederne mener det er et alvorlig tegn at så mange studenter og lektorer uttrykker skepsis til kvaliteten på praksisstudiene. I tillegg svarer syv av ti i undersøkelsen at de ønsker en nasjonal godkjenningsordning av praksisstedene. Å få på plass felles retningslinjer for hva som må være på plass for å kunne ta imot studenter, har lenge vært en kampsak for NSF Student.

– Både studenter og lektorer svarer med stor tyngde at de ønsker en nasjonal godkjenningsordning for å kunne ha sykepleierstudenter i praksis.

– Vi har utarbeidet slike retningslinjer, de ligger klare dersom nasjonale myndigheter deler dette ønsket.


Manglende samsvar

Studentlederne mener skolene blir tvunget til å være kreative for å oppdrive nok praksisplasser.

– Vi har eksempler på at skoler tilbyr praksisplasser i barnehage og som støttekontakter. NSF Student får henvendelser fra studenter fra hele landet, som forteller om lite relevant praksis.

– Det er ikke samspill mellom hva rammeplanen sier at en sykepleier skal kunne, og det de faktisk kan. Du lærer ikke det skal dersom du for eksempel har psykiatripraksis som støttekontakt, sier studentlederne.


– Merkverdig

De mener dette er alvorlig:

– Når studenter blir autorisert, er det et kvalitetsstempel som sier at du kan det du skal kunne som sykepleier. Dersom dette ikke samsvarer er det skummelt – og det kan i verste fall gå direkte utover pasientsikkerheten, sier Kanstad og Aasoldsen.

Hva tenker dere om at halvparten av lektorene i undersøkelsen (av totalt 146) sier de ikke er sikre på om studentene kan det de bør for å utøve forsvarlig sykepleie etter endt utdanning?

– Vi kan jo spørre oss hva de som svarer nei eller er usikre på dette spørsmålet gjør annerledes enn de som svarer ja.

– Når det er så mange som har en bekymring, er det enda mer merkverdig at det ikke er tatt tak i tidligere.

– Dersom alle skolene hadde fulgt en felles standard for hva studenten skal lære og vurderes etter, tror vi færre av lektorene ville svart at de var usikre på om studentene skal det de skal etter endt utdanning. 

Les mer om utfordringer i sykepleierutdanningen her.

 



 

 

 

Det er ikke slik at kvaliteten brått har sunket i år. Stian Aasoldsen og Margrete Kanstad, NSF Student

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse