fbpx Varsler? Glem det! Hopp til hovedinnhold

Varsler? Glem det!

Når eks-styreleder Helge Arseth i Helse Nordmøre og Romsdal betegner seg selv som varlser, viser det at han har lite greie på hva varsling egentlig er.

Varsling er ikke noe for amatører. Det krever mot og en sterk rygg. Personer som varsler kan neppe regne med å bli populære hos sine overordnede. De risikerer heller å bli ignorert og umyndiggjort.
Stortinget har gitt varslere større vern gjennom en egen lovparagraf. Den definerer også hva en varlser egentlig er - og hvilke vilkår som skal være oppfylt for å bli betraktet som en. Heldigvis er paragrafen blitt brukt aktivt i senere tid. Det har ikke gjort livet enklere for de som har sagt fra om kritikkverdige forhold. Men det har bidratt til å få fram sannheten i saken som ellers aldri ville ha nådd ut til offentligheten.

Helge Aarset har nå trukket seg som styreleder etter striden om plassering og bygging av nytt sykehus i Molde. Han trekker seg for å unngå å bli sparket av Helse Midt Norge som trolig har lyst til å kvitte seg med ham. Aarsets rolle i sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund har fått begeret til å flytte over. For åpen mikrofon har Aarseth sparket i øst og vest - og særlig mot Arbeiderpartiet og regjeringen. Han mener at Molde er offer for et skittent politisk spill der Ap var mer interessert i stemmer i Kristiansund enn et flott nybygg i Høyrestyrte Molde.

Aarseth gikk før jul til avisene og viste fram notater fra et møte mellom styreleder i Helse Midt Norge og statsekretær Roger Ingebrigtsen i Helse- og omsorgsdepartementet. Papirene skulle vise at Arbeiderpartiet og regjeringen har gått fra gitte løfter om å bygge et nytt sykehus i Molde.

Så langt alt greit. Men når Aarseth påberoper seg varsler-status fordi han har sagt fra om den politiske tautrekkingen rundt det nye sykehuset, tar han nok for lett på varsler-begrepet. Aarseth kan gjerne si seg uenig i måten Regjeringen har kommet til sitt standpunkt på. Men han kan ikke aktivt motarbeide det hans overordnede til slutt har vedtatt og så forevnte at man kan bli sittende i sin stilling med et slags varsler-status.

At Aarseth protesterer mot det politiske spillet og trekker seg, er derimot helt greit. Følelsene har vært sterke i Molde - og det kan man ha all forståelse for. Men virkemidlene som ble tatt i bruk var nok av det røffeste slaget. Det er vanskelig å kombinere rollen som aktivist med den som leder for et helseforetak.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse