fbpx Kryss av for farge og kjønn Hopp til hovedinnhold

Kryss av for farge og kjønn

På sykehjem med litt respekt for seg selv får beboerne velge om de vil ha yoghurt eller sjokolademousse til dessert. Men skal beboerne i framtiden også få lov til å velge hvem de skal bli pleiet av?

Noen ønsker seg flere mannlige sykepleiere. Bedre kjønnsmiks gir bedre miljø på avdelingen. Det er kjekt, også for beboerne. Andre synes det er belastende med for mange mørke menn fra Filippinene og Bangladesh. Disse beboerne foretrekker kanskje nettopp den hvite kvinnelige sykepleieren. Brune kvinnelige pleiere er derimot «hot» på flerkulturelle sykehjem. Pleiere som kan lokaldialekten på Nordfjordeid er populære på Nordvestlandet, og tvekjønnede sykepleiere kan muligens bli framtidens hit.

Forsøk
Stavanger kommune forsøker i disse dager å finne ut hvordan beboerne ved en sykehjemsavdeling reagerer når pleien kun gis av pleiere med testikler. Pleiere med vagina må derfor skygge boenheten en stund. Gjennom 2-4 uker skal en forsker se på i hvilken grad innholdet i omsorgen blir påvirket av testosteron-nivået hos dem som skifter bleiene og deler ut medisinene. Håpet er at beboerne ikke skal merke forskjellen, eller til og med skal reagere positivt på tiltaket.

Den beste
Forskning på området er åpenbart i vinden. NTNU-forsker Berit Gullikstad påviste i fjor at «mangfold» blant personalet står prinsipielt høyt i kurs hos mange sykehjemsledere. De sier at de helst vil ansette «den beste», uavhengig av hvor sykepleiere kommer fra, hvordan de er utstyrt eller hvem de ligger med. Men – dette ønsket lot seg bare ikke kombinere med et annet prinsipp: Ambisjonen om å møte beboernes behov så mye som mulig.
Beboerne, viste det seg ved nærmere undersøkelse, var nemlig slett ikke alltid like fornøyde med den rasemessigeeller kjønnsmessige miksen blant personalet.

Tvert om. Beboerne (av dem mange kvinner) ville ofte helst ha en «norsk», hvit og med pupper, ved senga. Ja, mange nektet rett og slett å la seg stelle av mannlige sykepleiere eller personer uten gyldig norsk pass.

Valgfrihet
Brukermedvirkning, valgfrihet og respekt for brukernes behov står ideologisk sterkt i norske sykehjem. De skal få lov til å bestemme mest mulig selv. I mange kommuner kan eldre selv velge hvilket sykehjem de ønsker. Hovedideen bak valgfriheten er at institusjonene må dokumentere sine resultater og at brukerne så kan velge «den beste», om de vil. Videre skal beboernes tilfredshet med tjenestene måles regelmessig, og de skal være representert i brukerutvalg som gir ledelsen råd.

Så når brukerne trekkes med i stadig flere beslutninger rundt sengen, hvorfor skal de da ikke kunne ha en avgjørende stemme når det gjelder hvem de ønsker som pleiere?

Rufsete
For min del er svaret opplagt. Om miraklet skulle skje at flere menn ønsket å bli sykepleiere, så får (kvinnelige) brukerne av våre helsetjenester bare finne seg i det. Forskning må gjerne vise at menn gir omsorg og pleie på en annen måte enn sine kvinnelige kolleger – ja, jeg håper faktisk at de gjør det. Kanskje menn er mer rufsete, tekniske og resultatorienterte. Kanskje er fargede pleiere også mer fysiske, kanskje snakker svenske sykepleiere umulig skånsk eller kanskje kan russiske sykepleiere ikke uttale h`en i håp.
Men en sykepleier er en sykepleier!

Reservere
Å gi brukerne mulighet til å velge noen og reservere seg mot andre, vil være som å reise til Syden og forlange at alle skal kunne norsk. Da er du helt på jordet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse