fbpx Idioter og idealister Hopp til hovedinnhold

Idioter og idealister

Er det til slutt bare idioter og idealister som vil bli sykepleiere?

Sykepleien.no melder om sykepleiere med nedslående kvalifikasjoner i anatomi, fysiologi, sykdomslære og medikamentregning. Det er svake studenter, og nivået er på bunnivå både fra videregående skole og på sykepleierutdanningen.

Spørsmålet som moret meg da jeg leste siste leder i Sykepleien treffer spikeren på hodet: “Er det til slutt bare idioter og idealister som vil bli sykepleiere?” Og etter å høre Vetle Lid Larssen kåsere over boken “Norske helter” sitter jeg igjen med en smak av sykepleien som redusert til personlige møter. Idiotene og idealistene byr på seg selv.

Jeg har selvfølgelig møtt både leger og fysioterapeuter som tror vi sykepleiere kan noe som helst anatomi/fysiologi. Jeg har måttet realitetsorientere dem.

Mine få vekttall på sykepleierutdanningen sikret ikke akkurat noen stålkontroll eller latinske gloser. Var det tre vekttall jeg besto? Den gangen tilsvarte ett år 20 vekttall. For ikke å nevne farmakologi! Da jeg begynte som sykepleier, og oppdaget at 2/3 av min hverdag skulle handle om administrasjon av medisiner, ble jeg lettere bekymret for den begrensede ballasten jeg hadde med meg.

Forfatteren Vetle hadde dunket hodet kraftig i en jernbjelke, og pang var de neste to årene fylt av hodepine, svimmelhet og ubalanse. Han ble eksaminert av en nevropsykolog, men han følte seg frisk. Nevropsykologen derimot mistenkte noe annet. Testingen avdekket at han kunne være hjerneskadet. Resultatene var begredelige. Men forfatteren undret seg fordi han kjente seg ikke hjerneskadet. Han kjente seg jo frisk!

Da kunne nevropsykologen fortelle han at det å selv ikke merke sin hjerneskade, nettopp kunne være et tegn på hjerneskade. Heldigvis kunne Lid Larssens partner le høyt og godt av nevropsykologens mistanker. Denne latteren “reddet livet mitt”, sa han. Nevropsykologen kunne påfølgende forklare at det at vedkommendes nærmeste ikke merker noe, også kan være et tegn på hjerneskade!

 Løp og kjøp! Jeg tror Vetle Lid Larssen har noe viktig å si. Og selv om sikkert pensumet på legestudiet er relevant, må jeg si det er langt ned på lista mi.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse