fbpx Hersketeknikker i sommervarmen Hopp til hovedinnhold

Hersketeknikker i sommervarmen

Sommerferien er bare noen dager unna. Mens det meste av landet kan se frem til rolige dager, er det noen som må jobbe mer enn normalt.

Leserne av bloggen, vet hvem det er.

Sykepleiere og kvinner. Når folket langs fjord og kyst ligger paddeflate og bruner sine vinterbleke kropper, jobber sykepleierne som besatt for å sikre liv og helse. Noen er heldige og har fått økt sine stillingsbrøker for noen måneder slik lov og avtaleverk gir anledning til. Planlagt merarbeid og overtid er forbudt. Sånn er det hvert år.

Dette er hersketeknikk. Den som har kontroll over det andre trenger, har makt. Da Berit Aas i sin tid definerte en del hersketeknikker som i hovedsak menn bruker overfor kvinner, hadde hun neppe turnusarbeidende sykepleiere i tankene. Hennes fokus var mer på de mellommenneskelige relasjoner og små grupper. Hersketeknikkene som brukes overfor sykepleiere er av mer politisk karakter.

Arbeidsgiver har makt. Arbeidsgiver i alle tariffområdene, har makt til å definere stillingsbrøker for sykepleierstillingene. Det er normalt at sykepleiere tilbys 75 % og 80 % stillinger – hvis de er heldige.

Vi har sett stillinger ned i 16 % her i Bergen. De fleste jobber imidlertid 100 %. På lik linje med andre lønnsarbeidere, er også sykepleierne avhengig av inntekt. Arbeidsgiver trenger dem, men på sine egne premisser.

Reservearbeidskraft heter dette. Et begrep som har vært knyttet til den kvinnelige arbeidsstokken de siste to hundre årene. Gi kvinner noe, men ikke alt. Hold noe tilbake. Noe de må ha. Gi dem mye jobb, inntekt og goder, men ikke alt. Hold resten tilbake slik at de blir mer villige. Lettere å dressere og lettere å bruke når arbeidsgiver trenger dem. Da er det lettere å få et ja når arbeidsgiver trenger et ja.

Tar du vakten i helgen?

Denne ekle og subtile form for hersketeknikk har arbeidsgiver god trening i. Det er ikke noen trøst at det er verre i hotell og restaurantbransjen. Her er tariffavtaler stor sett fraværende. Jeg har hørt om folk som er blitt bedt om å sitte vakt ved telefonen i tilfelle det skal bli finvær, at solen skal komme frem og suge pilshungrige til kafeer og restauranter. Vær beredt! Unge mann og kvinne – noen vil ha din arbeidskraft når de trenger DEG..

En slik hersketeknisk praksis forflytter makten fra der den bør være – hos den enkelte mann og kvinne, sykepleier, til bedriftseier og virksomhetsleder. Det er rart at vi finner oss i det – at kvinnfolk har funnet seg i det i så mange år.

Vi vet at sommeren kommer – om den er kald, våt eller varm, spiller ingen rolle – og at da blomstrer hersketeknikkene. Da kan reservearbeidskraften utnyttes og sykepleierne som holdes nede i for lave stillingsbrøker, kan øke opp slik at det blir nok til å dekke sommerens regninger.

Forresten - Dette handler ikke bare om sommer – de fleste steder er det sommer hele året. Hver helg, hver høytid – påske og jul …

Tar du vakten til helgen?

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse