fbpx Da sommeren kom som julekvelden på kjærringa! Hopp til hovedinnhold

Da sommeren kom som julekvelden på kjærringa!

Jeg har gått flere somre med hjertet i halsen for hvordan ting vil gå.

Det er greit å tjene noen ekstra penger i sommer, å da er helsetjenesten et sted å gjøre det for det er jo ikke vanskelig å stelle syke mennesker? Er det vel?

Tenker på ansvaret mange mennesker tar når de velger å jobbe med syke mennesker, men snarere slår det meg at de kanskje mangler forståelsen for ansvaret det innebærer.

Tenker på meg selv når jeg var 18 år, jeg var langt i fra i stand til å jobbe med alvorlig syke mennesker den gangen. Men det som trøster meg nå er at jeg var nok ansvarlig nok til å vite det. Jeg var veldig klar over mine begrensninger, tross min uvitenhet.

En dag ble jeg tilkaldt til å hjelpe hos en meget syk pasient, som ikke kunne fortelle omverdenen om sine behov eller ønsker. Pasienten var ikke var i stand til å kommunisere på noen som helst måte, og avhengig av andre rundt seg for å dekke grunnleggende behov. Stedet var kaotisk, uten skriftlige rutiner og forordninger fra lege. Pasienten var prisgitt at den som var på vakt var våken for observasjon, og i stand til å hjelpe personen med absolutt alt. Personen som hadde ansvaret var 18 år, og når jeg spurte om rutiner rundt pasienten , visste vedkommende ingenting!

Vet pårørende til disse pasientene at de ofte har et menneske rundt seg som ikke er fagutdannet, og i tilfelle de vet føler de seg trygge med dette? Er denne ufaglærte personen klar over hvilket ansvar vedkommende innehar? Og tenker vedkommende på hva slags konsekvenser det kan gi om noe går galt?

Jeg har vært med på sommerløsninger, der vikarer snakker dårlig Norsk, ikke kjenner geografien, og derfor ikke finner frem til pasientene i hjemmesykepleien. Jeg har gått flere somre med hjertet i halsen for hvordan ting vil gå. Hørt på pasienter som er redde, fordi de føler de ikke får den hjelpen de trenger, og ofte forstår de ikke hva personalet sier og omvendt. Hver eneste sommer er det kaos. Hva skal til for å få endret på dette?

Helse og sosialdepartementet har foreslått et pliktmessig avhold fra alkohol på 8 timer føre sykepleierne går på vakt ,og det er vel og bra det. Og dessverre er det visst nødvendig når det viser seg at så mange mister autorisasjonen pga missbruk. Grunnen til forslaget er nettopp at alle pasienter til en hvertid skal motta forsvarlig sykepleie.

Helse og sosialdepartementet burde også komme med et forslag som vil gjøre sommerferien i helse forsvarlig, for pasientene har fremdeles rett på forsvarlig og nødvendig sykepleie under ferieavviklingen. Det bør være et forslag der arbeidsgiver blir nødt til å sette inn nok kvalifisert personell. Det er på tide at forsvarlighetens betydning i hele helse kommer frem til en hver tid og at den har mange aspekter. Vi har lover som skal sikre forsvarlighet for både personal og pasienter som mottar tjenester, og forsvarligheten er MYE større enn bare rusavhengige sykepleiere. Lurer på om jeg til neste år skal stille meg til disposisjon til å jobbe som asfaltlegger i min sommerferie. Lurer på om jeg blir vurdert som kvalifisert til dette?

Sommer blir det ”okke som”, selv om vi har visst et helt år at vi skal ha sommerferie kommer den alltid som et sjokk! God ferieavvikling alle sammen!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse