fbpx Mindre arbeid for samme lønn! Hopp til hovedinnhold

Mindre arbeid for samme lønn!

“Tjen dine egne penger, og du kan gjøre hva pokker du vil!”

Sykepleierne er gode til å fremme lønnskrav som sjelden når fram, men hva er det egentlig sykepleierne drømmer om? Er høyere lønn et feilslått virkemiddel først og fremst rettet mot rekrutteringen av menn?

For de som så intervjuet med den søkkrike kjendisdama Cheryl Cole på Skavlan, blir det kanskje rart at jeg drar henne inn i årets lønnsoppgjør. Men jeg ble imponert! Jeg spør min engelske svigerinne hva hun synes om Cheryl: “She´s gorgeous!” Og denne gangen handler det ikke om Røkke!

Oppvokst i en kommunal leilighet med en mor som får sitt første barn som 17-åring, og har fem innen hun er 28 år gammel. Cheryl er fjerdemann, og sier hun alltid har jobbet for oppmerksomheten og å vise seg fram. Derfor ble “wife of” vanskelig fordi hun har en enorm trang til selvstendighet og å være noe i kraft av seg selv. Hun er derfor ikke sammen med Ashely Cole lenger.


“Tjen dine egne penger, og du kan gjøre hva pokker du vil!”

Dette skriver Aftenpostens korrespondent i London i A-magasinet (26.mars 2010). Det handler om hvordan britiske kjendiskvinner har råd til, og kan ta seg den frihet, å vrake søkkrike fotballkjærester hvis de vil.

En parallell til min egen verden (ikke helt, men jeg prøver meg!). Jeg arbeidet som sykepleier i tredelt turnus i to år før jeg ble gravid. Da jeg og min partner bestemte oss for å dele svangerskapspermisjonen likt mellom oss, og jeg etter 5 måneder var tilbake på jobb, sank realiteten inn om hvordan det ville bli å kombinere familieliv med tredelt turnus. For meg ble løsningen å studere et par år i småbarnsfasen. Deretter kunne jeg skaffe meg kontorjobb med normal arbeidstid og ikke minst mer fleksibilitet rundt når jeg kom og dro fra jobb.

 

Valgets kvaler

Men jeg har vært heldig som har hatt alternativer som har gjort det mulig å velge. Noen vil kalle det avhengig av ektefellen. For meg har det betydd fortsatt trivsel i yrket. Jeg tror også det har forebygget slitasje, nakkeplager og senebetennelser.

6-timers dagen ser jeg på som helt urealistisk tatt i betraktning de økonomiske utfordringene som er i helsevesenet, og det som ser ut til å bli et umettelig behov for bemanning innen helsesektoren. Overskriften handler altså ikke om det. Dessuten er 6-timers vakter nokså uholdbart i turnussammenheng, eller hva? Og når jeg allikevel er på jobb, er det greit å gjøre et skikkelig innhogg i timebanken.

Men virkemidler som kortere arbeidsuke (og samme typer vakter som nå), færre netter og helger, er en litt annen vri på 6-timers logikken. Regner man 6 timers dager tilsvarer det 30 timers uke. Det ville være et sted å begynne for timebanken i den tredelte turnusen! Jeg kunne vedde mye på at det ville bli færre sykemeldinger, færre som slutter i yrket - og sykepleiere som i mye større grad opplever en helsebringende balanse mellom jobb og fritid. Summa summarum: En friskere og større arbeidsstokk.


Moderne menn og kvinner

En stor andel av alle sykepleiere arbeider i reduserte stillinger. Dette er til tross for lønnstapet dette må medføre. Men nå skal heller ikke ekstravakter undervurderes som inntektskilde hvis det blir påkrevd.

Peker dette i retning av at sykepleierne som gruppe verdsetter redusert arbeidstid framfor høyere lønn? Og er dette et krav det er mulig å imøtekomme?

Framover tror jeg altså ikke likestilling på kjønnsmarkedet kommer til å utspille seg i at kvinner i sykepleien i større grad arbeider i fulle stillinger i tredelt turnus. Da har man ingen følelse med hvor slitsomt det fremdeles er for disse kvinnene med kombinasjonen jobb og hjemmeliv.

De moderne kvinnene i sykepleien vil velge seg bort fra yrket og arbeidsgivers klamme hånd, og i større grad balansere jobb og fritid. Det er om de har økonomisk kapasitet til å gjøre reelle frie valg som omhandler sin egen arbeids- og livssituasjon. Det kan vi skaffe dem ved å gi samme lønn for mindre arbeid!

Selv om Cheryl Cole har blitt omtalt som for tynn til å være feminist, ta en titt på denne videoen.

Så får vi se hvor kvinner som Cheryl fører lønnskampen. Meningene er delte.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse