fbpx En vaskerobot til tjeneste? Hopp til hovedinnhold

En vaskerobot til tjeneste?

Om 20 år vil Norge mangle 40 000 helsefagarbeidere og 12 000 sykepleiere. Er teknologi og robuste fagmiljøer løsningen?

Dagens mediebilde er preget av pandemi og konsekvenser av finanskrisen. Norge er uomtvistelig en del av verden. Pandemien viser hvor viktig det er å ha en god helsetjeneste. Finanskrisen har på kort sikt gjort det enklere å rekruttere til kommunehelsetjenesten. Men retter vi blikket noen år framover, vil vi ha store utfordringer med å rekruttere tilstrekkelig og kompetent personell.

Det er behov for nye løsninger. KS har derfor lansert strategi for arbeidskraft og rekruttering; «Beholde og rekruttere».

Norge, som resten av den vestlige verden, står overfor store rekrutteringsutfordringer. I februar 2009 la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram data som viste at vi bare elleve år fram i tid vil mangle om lag 15 000 helsefagarbeidere. I 2020 forventer ikke SSB mangel på sykepleiere. Ser vi derimot 10 år lengre frem i tid, vil Norge mangle rundt 40 000 helsefagarbeidere og ca. 12 000 sykepleiere.

 

Regnestykket går ikke opp

Mangelen på arbeidskraft kommer av at vi blir stadig flere eldre samtidig som det blir færre i yrkesaktiv alder. At vi er mange som lever lenge og de fleste er friske og raske, er flott. Men vi vil få problemer med å få tilstrekkelig arbeidskraft.

I denne situasjonen må kommunene finne svar på to spørsmål: Hvordan sikre god kvalitet på tjenestene. Hvordan utvikle og vedlikeholde gode fagmiljø. Helsepersonell vil søke seg til kommuner som lykkes med dette!

 

Mer arbeidskraft å hente...?

Econ Pöyry har nylig laget en kunnskapsoppsummering om arbeidskraftspotensialet til kommunesektoren. Rapporten konkluderer med at det viktigste er å sørge for at sykefraværet er lavt, at de ansatte trives på jobb og er gode ambassadører for arbeidsplassen sin. Dersom vi reduserer sykefraværet i kommunene med 2 prosentpoeng på landsbasis, så tilsvarer dette 6 000 årsverk. Det betyr at vi har ikke råd til å la være å jobbe for redusert sykefravær. Samfunnet trenger arbeidskraften. Sykehjemmet og hjemmetjenestene trenger arbeidskraften.

Med de utfordringene vi står overfor må vi «snu hver stein» for å dekke helt nødvendige oppgaver.

KS peker på seks innsatsområder:

  • styrke kommunenes omdømme
  • rekruttere unge og nyutdannede
  • beholde arbeidskraften og bidra til lavere sykefravær og mindre bruk av deltid
  • benytte arbeidskraftreservene
  • økt bruk av teknologi og mer effektiv organisering
  • økt kompetanse i tjenestene.

Arbeidsinnvandring kan avhjelpe noe av rekrutteringsproblemene, men Norge er ikke det eneste land som vil mangle helsepersonell. Vi kan ikke basere oss på at arbeidsinnvandring skal løse alle våre utfordringer. Det er heller ikke etisk riktig av et rikt land som vårt.

 

Robotteknologi

Mer bruk av teknologi kan bidra til at mennesker med behov for bistand kan bli mer selvhjulpne, og at de som jobber i tjenestene kan prioritere sin arbeidskraft der behovet er størst. Dersom valget står mellom at gulvet ikke blir vasket eller at en robot vasker det, hva ville du selv ha valgt?

Hensikten med å benytte mer teknologi er uansett å kunne gi bedre og mer målrettet omsorg. Ulike typer teknologi kan understøtte og forsterke for eksempel trygghet, sikkerhet, daglige gjøremål og mobilitet i nærområdet. Økt satsing på utvikling og bruk av teknologi har også et næringspolitisk potensial. Ved utvikling av teknologi tilrettelagt for norske brukere og norske kommuner kan vi få produkter som er tilpasset våre behov.

KS og NHO har hatt et samarbeidsprosjekt om arbeidskraft og teknologi (ARTE). Rapporten fra forprosjektet ble presentert i juni. Det er et mål å legge til rette for å utvikle velferdsteknologi som vi vil ha behov for i fremtiden. Erfaringsmessig tar det opp til 10-15 år å utvikle ny teknologi innenfor helsesektoren. For å ha tilgang til hensiktsmessig teknologi for fremtidens store brukergrupper, må dette arbeidet påbegynnes nå.

Økt kompetanse i helseutdanningene om bruk av teknologi, og økt kompetanse i teknologiutdanningene om behovene i helse- og omsorgstjenestene er en forutsetning for mer bruk av teknologi. Slik blir helsepersonell i stand til å etterspørre den type teknologi tjenestene kan nyte godt av, samt at ingeniørene i større grad kan utvikle teknologi som helsetjenestene faktisk har bruk for. Holdningene, både hos ansatte i tjenestene, brukerne og allmennheten generelt, til bruk av teknologi i tjenestene er også viktig for hvor raskt nye teknologiske muligheter tar i bruk. Noen er redde teknologien skal erstatte «de varme hendene» og at tjenestene skal bli kalde og upersonlige. Verdighet, autonomi og respekt er viktige verdier i tjenesten, i den menneskelige kontakten. Dette må vi ha fokus på når vi diskuterer bruk av teknologi, effektivisering og bedre ressursutnyttelse.

Det er igjen viktig å understreke at måten teknologien benyttes på er avgjørende, samt at målet er å understøtte omsorgen - å bedre kvaliteten på tjenestene til brukerne. Samtidig må vi ha i mente at fremtidens brukere og ansatte har et annet forhold til bruk av teknologi. For dagens barn er mobiltelefon og pc selvfølgeligheter.

 

Gode og robuste fagmiljøer

Kommunene ønsker å gi, og brukerne forventer å få, stadig bedre tjenester. Det er mennesker med ulik kompetanse og egenskaper som skal utføre disse tjenestene. Det er for alle arbeidsgivere viktig å legge til rette for at de ansatte får brukt og utviklet sin kompetanse. Vi vet at gode fagmiljøer rekrutterer høy kompetanse. Kan kommunene organisere tjenestene bedre slik at kompetansedelingen blir styrket, og fagmiljøene større og mer attraktive?

For å tiltrekke og beholde kompetent arbeidskraft, må kommunen tilby sterke og robuste fagmiljøer, med spennende og utviklende arbeidsoppgaver med faglige utfordringer.

 

Viktigere enn lønn

En undersøkelse blant medlemmer i Akademikere tidligere i sommer viser at svært få med høyere utdanning vil jobbe i små kommuner som mangler brede fagmiljøer. Store kommuner med robuste fagmiljøer trekker arbeidskraft. Mindre kommuner kan ofte ikke tilby det samme, og taper dermed i konkurransen om arbeidskraft med høyere utdanning. 75 prosent av akademikerne mener faglig miljø er avgjørende. Til sammenligning mener 16 prosent at lønn er viktigst. Tilsvarende viser en undersøkelse av nyutdannede sykepleiere at svært få ønsker å jobbe på sykehjem (Norsk Sykepleierforbund).

Sykehus er førstevalget for nyutdannede sykepleiere. Dette begrunnes med at lav sykepleiebemanning ved sykehjemmene gir et for stort ansvar for nyutdannede uten erfaring. Videre er mulighet for faglig utvikling i et godt og faglig arbeidsmiljø sett som viktig når de skal søke jobb. Lønn er ikke så viktig.

 

Flere oppgaver til kommunene

Samhandlingsreformen skaper behov for arbeidskraft og bredere kompetanse i kommunene. Samtidig åpner det muligheten for å skape større fagmiljøer i kommunene, og gir kommunene mulighet til å etablere arenaer for kompetanseutvikling og tverrfaglig samarbeid. Dette kan igjen få positive ringvirkninger for rekruttering av faggrupper som i dag vegrer seg for å søke kommunene på grunn av frykt for manglende fagmiljø.

Mindre kommuner kan oppnå resultater ved å samarbeide om rekruttering og utvikling av gode fagmiljøer. Det er mulig å skape arenaer for kompetanseutvikling på tvers av kommunegrenser, og legge til rette for møteplasser for ulike faggrupper som frykter å føle seg «alene» i sin kommune.

Det fokuseres ofte negativt på det store ansvaret sykepleiere har i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Men dette ansvaret gir også sykepleiere store muligheter. Å gi omsorg og pleie til pasienter med komplekse lidelser og med mange diagnoser, er spennende og utfordrende og krever selvstendige sykepleiere som ønsker å bruke bredden i sin kompetanse. Mulighetene og utfordringene vil bli enda flere når Samhandlingsreformen skal settes ut i live.

Vi vet at helsepersonell/sykepleiere ønsker å yte kvalitativt gode tjenester, ha de meningsfulle jobbene, ha ansvaret i forhold til personer i sårbare situasjoner. Ledere med høy etisk bevissthet som tar kloke avgjørelser, ledere som har fokus på kvalitet og utvikling av fagmiljø vil lykkes med å beholde og rekruttere dyktige medarbeidere. Kommunene er stedet for de faglig engasjerte og selvstendige medarbeiderne, som ønsker å være med på å utvikle tjenestene, og seg selv. Mulighetene er mange!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse