fbpx Syke de Luca Hopp til hovedinnhold

Syke de Luca

Mens servicenæringen for lengst har klart overgangen til et døgnåpent samfunn, sliter sykehjemmene fælt med å bemanne samfunnets kanskje viktigste 24/7-tilbud.

Langt ut på åttitallet var Norge ennå et eksotisk land, tuftet på hjemmelivets gleder og oppbyggelige naturopplevelser. Hjemme i sofaen så nordmenn på det samme NRK, de koste seg med Ali kokekaffe, og ledige stunder ble benyttet til å svinse omkring i skogen. Vi som jobbet, skulle helst jobbe samtidig. Myndighetene mente at det var helt unødvendig at vi skulle handle noe som helst eller benytte oss av andre servicetilbud etter klokka fem - eller to på lørdag. Etter dette klokkeslettet ble det følgelig helt dødt i byen. Og på helligdager så byen ut til å være rammet av kjemisk krigføring. Hvor var folk hen? Ikke på kafé i hvert fall.

Kunden er konge 
Siden har alt blitt annerledes. Enhver Rimibutikk som vil henge med, holder nå åpent til kl. 22 Du kan få eksperthjelp til å kjøpe møbler eller velge kjøkken på Ikea til nærmere midnatt. Og i Oslo må du være blind for ikke å snuble over 7-Eleven eller Deli de Luca hvor enn du snur deg. Der kan du få hva som helst når som helst, gjerne ekspedert av en svenske som godt vet forskjellen mellom Brie og Camembert.

Samfunnet er blitt døgnåpent. Godt er det, vil mange tenke. Vi er blitt mer urbane, og kunden er konge. Derfor jobber halve byen for å betjene den andre halvdelen som ikke jobber, om det nå er helg, påske eller ferie.

Kompetanse-svikt
Nå ja, det er ikke alle steder dette funker like godt. Mens servicenæringen tydeligvis har klart biffen, sliter norske sykehjem noe voldsomt med å bemanne et forsvarlig 24/7-tilbud. En fersk undersøkelse som konsulentselskapet Econ har gjort for Sykepleierforbundet, viser at kompetansen på personalet på sykehjem synker dramatisk når det nærmer seg helg. På hverdager er bare én av tre ansatte faglært. Når NRKs gullrekke setter i gang fredag kveld, er halvparten av alle som jobber på sykehjem uten formell helseutdanning. Da er antallet sykepleiere blitt kraftig redusert. De som skal holde styr på livsviktige medisiner og foreta faglige vurderinger i truende sykdomsforløp, utgjør da bare en syvende del av personalet (normalt hver fjerde).

Ikke på greip
Sykehjemmene har i dag kun de aller sykeste eldre som pasienter. Alle andre må nøye seg med hjemmetjenesten. Det sier seg selv at det krever kunnskap å kunne betjene en såpass krevende pasientgruppe. Det henger derfor overhodet ikke på greip at mange personer helt uten helseutdanning blir sittende med viktige oppgaver på et sykehjem.

Utallige er de beretningene som denne redaksjonen har mottatt gjennom årene, om sykepleiere som i helgene får ansvar for så mange pasienter at jobben umulig kan gjøres på en tilfredsstillende måte. Eller om ufaglærte som må ta avgjørelser de ikke aner konsekvensene av.

Ikke mindre syke
Pussig nok har nettopp helsetjenesten lengst erfaring i samfunnet med å opprettholde et døgnåpent tilbud. Econs undersøkelse viser nå at kvaliteten på dette tilbudet varierer så mye, at det er snakk om to forskjellige verdener. Men syke, gamle mennesker er ikke mindre dårlige på lørdag enn de er på mandag. De dør like mye på helligdager som de gjør på hverdager. Skal vi da si at de har uflaks når de trenger hjelp på feil dag eller feil tidspunkt?

Årsakene til det varierende pleietilbudet er mange. Politikerne har aldri gått med på å vedta en bemanningsnorm som tallfester hvor mange sykepleiere det egentlig skal være per x antallpasienter på et sykehjem. Økonomien i kommunene varierer. Derfor er grunnbemanningen i mange tilfeller for lav. Avdelingsledere får rett og slett problemer med å få sydd sammen gode turnusplaner som sikrer et faglig forsvarlig tilbud.

Pølsebod
Resultat: Enten så tyner de sykepleiere, som vil føle et personlig ansvar for sine pasienter - eller så køler de på med innleide ufaglærte. Kortsiktig løser det et problem. Men langsiktig er det en heller syk strategi. Selger du brød, røyk og bagetter på lørdagsnatt, er manglende eksamenspapirer ikke noe som direkte truer virksomhetens verdier. Men et sykehjem er ikke en pølsebod hvor eieren bare skal hoste opp noen over atten for å holde butikken i gang.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse